Automatisch dynamisch inregelen vloerververwarming

Gepubliceerd op

Viega introduceert een ruimteregeling die vloerverwarmingssystemen automatisch inregelt voor kamertemperaturen van 5 tot 30 °C. Elke afzonderlijke verwarmingsgroep wordt dynamisch ingeregeld én afgestemd op het gebruik.

Waar verwarmingsgroepen normaal gesproken o.a. op basis van de lengte en verlegafstand van de verwarmingsbuis en het vereiste verwarmingsvermogen worden ingeregeld, werkt de Fonterra Smart Control volautomatisch. Uitgaande van volledig geopende regelventielen meet een actormodule voor iedere afzonderlijke verwarmingsgroep voortdurend de retour-, aanvoer- en ruimte-temperatuur. De regeling werkt daardoor niet op basis van vast ingestelde  inregelingen op de verdeler, die worden gecorrigeerd door een vaak traag werkende ruimtethermostaat. Met vijf beschikbare meetwaarden regelt Fonterra Smart Control continu en automatisch de juiste ruimtetemperatuur.

Ook externe factoren herkend
Door de metingen worden ook externe factoren herkend die de warmteafgifte beïnvloeden. Zo wordt bij de regeling automatisch rekening gehouden met alle bouwkundige randvoorwaarden en een groot aantal andere variabelen zoals legafstanden, lengte van de verwarmingsgroepen, hoogte van de afwerkvloer en type vloerafwerking. Daarmee leent de regeling zich voor nieuwbouw- én renovatieprojecten.

Met externe invloeden wordt rekening gehouden. Zo reageert de regeling automatisch op alle temperatuursinvloeden, bijvoorbeeld als gevolg van een tapijt onder een tafel, externe warmte of afkoeling door ventileren, voorzetkachels of zonne-instraling. Omdat de regeling deze invloeden herkent, wordt voorkomen dat deze hun uitwerking hebben op de verwarming en kan de verwarmingscurve worden geoptimaliseerd. Het resultaat voor de eindgebruiker is meer comfort én een besparing tot meer dan 20% op de energiekosten ofwel 100 euro per verdeler per jaar, aldus de leverancier.

Plug & play-installatie
Fonterra Smart Control is ontworpen voor plug & play-installatie in nieuwbouw en renovatieprojecten. De regeling bestaat uit een ruimtethermostaat, een basiseenheid en temperatuurmeters met zogenaamde actormodulen. De gegevensoverdracht tussen de actormodulen en de basiseenheid en de voeding van de ventielaandrijving wordt verzorgd via een meegeleverde breedbandkabel. De communicatie met de kamerthermometers verloopt draadloos. Door de draadloze uitvoering kan de kamerthermostaat overal in de ruimte functioneren.

De kamerthermostaat is eenvoudig te bedienen. Daarnaast is een optionele WIFI module leverbaar. Een dag- en weekprogramma alsmede alle extra functies worden  ingesteld en bediend door de gebruiker met smartphone, tablet of laptop in een browserachtige bedieningsstructuur.

De nieuwe regeling van Viega leent zich zowel voor verwarming als koeling.

%d bloggers liken dit: