ATAG Verwarming legt de focus op waterstof: Ontwikkelingstrajecten rondom bijmenging van waterstof, hoger dan de huidige CE normering toelaat, zijn ingezet. Dit heeft ertoe geleid dat ATAG Verwarming door KIWA gecertificeerd is voor 30% waterstof bijmenging aan aardgas in een cv-ketel. ATAG is binnen ARISTON Thermo Group, waartoe het behoort, aangewezen om de waterstof ontwikkelingen te leiden.

Carl Berlo-CEO ATAG Verwarming: “De markt beweegt: Van hybride warmtepomp, warmtenetten, groen gas  tot waterstof – al dan niet met bijmenging. Maar wat het wordt? Niemand die het nu weet. Inzetten op één systeem is niet wenselijk. Daarom zien wij ook waterstof als één van de wegen die leiden naar CO2 neutraal. De certificering door KIWA van onze ketel voor maximaal 30% bijmenging bevestigt dit”.

CO2 reductie van meer dan 10%
De certificering voor 30% bijmenging geldt op dit moment voor de i28CZ-H CV-ketel. Deze ketel behoort tot de nieuwste iZ-serie en heeft dezelfde basis als alle andere ketels uit het ATAG-assortiment. Dit betekent dat op korte termijn ook de andere toestellen van ATAG gecertificeerd zullen zijn voor bijmenging met waterstof. Met de genoemde bijmenging kan een CO2 reductie van meer dan 10% worden gerealiseerd.

Cv-ketels zijn nog niet uitontwikkeld
ATAG blijft ook actief in de gasmarkt, omdat de vervangingsmarkt –ruim 400K stuks - de komende jaren nog zal blijven bestaan. Cv-ketels zijn nog niet uitontwikkeld, aldus de verwarmingsfabrikant; zo is het rendement van het tapwater nog te verbeteren. En een hybride systeem is nu een combi van twee componenten. Dit kan ook één component worden.

Eén systeem niet wenselijk
Wel legt ATAG de focus meer en meer naar andere - duurzamere – oplossingen dan aardgas. Hierbij vindt de fabrikant inzetten op één systeem niet wenselijk, want iedere woning vraagt om een eigen warmteoplossing. Belangrijker is het om opties aan te bieden die het beste passen bij de specifieke woonsituatie. De ATAG visie rondom verwarmen is daarom gebaseerd op de 4 duurzaamheidsstappen naar CO2 neutraal. Van verwarmen met aardgas, met zon, hybride tot een All-Electric oplossing, alle mogelijkheden zijn bespreekbaar en leverbaar.

Ook warmtenetten
Naast de genoemde waterstofontwikkelingen werkt ATAF ook aan trajecten voor warmtenetten. Hierbij moet worden gedacht aan afleversets en warmwater oplossingen.

Op onze nieuwsbrief abonneren