De bovenverdieping van het voormalige Sallandse bankkantoor in hartje Deventer is omgebouwd tot een luxueus appartement. Het luchtdicht geïsoleerde appartement is aangesloten op stadsverwarming en voorzien van balansventilatiesysteem. Het systeem volgt de bewegingen van de bewoner in de woning en bepaalt zo automatisch op welk moment er geventileerd moet worden.

Edwin Spijker, rayonmanager Installatie bij de leverancier van het ventilatiesysteem (Duco): “Bij dit soort moderne appartementen wordt steeds meer aandacht besteed aan luchtdicht isoleren. De verse lucht moet echter wel ergens vandaan komen en het liefst niet via ongecontroleerde luchtstromen. Die zorgen immers voor warmteverliezen. Door de aan- en afvoer van verse lucht volledig te controleren met ons balansventilatiesysteem DucoBox Energy worden energieverliezen voorkomen en de reeds aanwezige warmte zo goed mogelijk benut.”

Geïntegreerde 2-zonesturing
“Duco introduceerde vraagsturing als eerste op de Nederlandse markt volgens systeem C met geïntegreerde 7-zonesturing in de DucoBox Focus”, legt Spijker uit. “In 2018 zag vervolgens de DucoBox Energy het levenslicht, een systeem D met geïntegreerde zonesturing. De zonesturing werkt met een dynamische vleugel die met een minimum aan weerstand de luchtstromen optimaal verdeeld tussen de 2 zones op basis van vraagsturing. Het voordeel van geïntegreerde sturing zit hem in het handige plug & play concept: er is alleen basisbekabeling nodig voor de voeding van de ventilatiebox. Extra elektronica tussen de WTW-unit en een externe klep is bij de DucoBox Energy is niet nodig. Ons systeem minimaliseert op die manier installatiefouten en maximaliseert de ontzorging van de installateur.”

Stille WTW-unit
“Door de DucoBox Energy met slimme vraagsturing op basis van CO2 en vocht te voorzien, wordt een optimaal energetisch rendement bereikt”, vervolgt Spijker. “Het systeem volgt de bewegingen van de bewoner in de woning en zal hierdoor automatisch via sensoren bepalen op welk moment er geventileerd moet worden. Ook aan het akoestische comfort voor de bewoner is gedacht. Onafhankelijke tests tonen aan dat het geluidsvermogen aan de toevoerzijde zo laag is dat de DucoBox Energy als een stille WTW-unit kan worden beschouwd (55 dB bij 325 m3/h).”