Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 161 seconden

500_128958-01-l-50-028-renoactive-025-xhIn de Anderlechtse wijk Goede Lucht is voor het eerst het RenovActive-concept toegepast. Een twee-onder-een-kapwoning van 80m2 heeft volgens de principes van Active House een klimaatrenovatie ondergaan. Hierbij is een balans gevonden tussen energie-efficiëntie, respect voor het milieu en wooncomfort, door middel van een gezond binnenklimaat met een maximale hoeveelheid daglicht en optimale ventilatie. De twee-onder-een-kapwoning fungeert momenteel als modelwoning en kan tot april 2017 bezocht worden. Daarna zal een gezin met drie kinderen twee jaar lang zijn intrek nemen. Tijdens deze periode zal energie-, warmte- en waterverbruik, evenals de interactie tussen het gezin en het huis, gemonitord en geanalyseerd worden.

Het RenovActive concept bevat zeven renovatie-elementen die zelfstandig of los kunnen worden toegepast:

-Plaatsen van ramen aan de voorzijde en op het dak zodat er zoveel mogelijk daglicht binnenkomt.

-Plaatsen van een trappenhuis met daarboven twee dakramen in het midden van het huis. Dit zorgt voor daglicht op elke verdieping, evenals natuurlijke ventilatie door een ‘schoorsteeneffect’.

-Installeren van een vraag gestuurd ventilatiesysteem, dat spuiventilatie en mechanische ventilatie combineert.

-Installeren van buitenzonwering voor een optimaal thermisch comfort.

-Creëren van een effectieve thermische schil door de buitenkant te isoleren, met een nieuw dak en verticale ramen.

-Installeren van een eenvoudig en comfortabel verwarmingssysteem, dat vloerverwarming op de begane grond combineert met radiatoren op de bovenverdiepingen, aangesloten op de stadsverwarming van de wijk.

-Plaatsen van een uitbouw om extra woonruimte te creëren op de begane grond.

Het ontwerp van ONO Architectuur beantwoordt niet alleen aan de door Active House vooropgestelde technische parameters, maar zorgt ook voor een rationeel ruimtegebruik, is kostenefficiënt en biedt een eenvoudige maar doeltreffende technische benadering, aldus de initiatiefnemers. Het ontwerp kan eenvoudig worden gereproduceerd.

500_504161-0150-028-renoactive-128-xhDe wijk Goede Lucht werd aangelegd in 1923 met als doel kwaliteitsvolle huisvesting te bieden aan mensen in ongezonde woonomstandigheden. De wijk lag strategisch tussen stad en platteland en bood haar bewoners een beter contact met de natuur en een betere sociale cohesie. Voor die tijd waren de woningen architecturaal uiterst geavanceerd en een aanzienlijke vooruitgang voor de arbeidersbevolking van het begin van de twintigste eeuw. Vandaag de dag voldoen ze echter niet langer aan de huisvestingsnormen. Woningbouwvereniging De Anderlechtse Haard wil haar woningen, die ernstig beschadigd, onbewoond of bouwvallig zijn verklaard, geleidelijk aan renoveren en de wijk haar oorspronkelijke karakter teruggeven. Tot 2018 zal de Anderlechtse Haard nog 86 sociale huurwoningen op basis van het RenovActive-concept gaan renoveren.

Het RenovActive project maakt gebruik van de tussen 2009 en 2011 opgedane kennis in het bouwen van zes experimentele demonstatiewoningen door heel Europa, als onderdeel van het Model Home 2020 project. Dit project, geïnitieerd door de Velux Groep, bood inzicht in de mogelijkheden om in toekomstige behoeftes op het gebied van duurzame gebouwen te voorzien, waarbij bestaande technieken en materialen worden gebruikt.

RenovActive is ontworpen door ONO Architectuur. De hele renovatie is door bouwbedrijf Troubleyn uitgevoerd afgestemd op het begrotingskader van de Brusselse sociale woningbouw. RenovActive is volledig uitgevoerd door de Velux Groep. Naast de Velux Groep hebben de Saint-Gobain groep, Renson, Grundfos, Somfy en Wienerberger producten geleverd voor dit RenovActive project.

RenovActive is ook één van de projecten die zal worden bezocht tijdens de Daglichtexcursie van Stichting Living Daylights in samenwerking met Velux Nederland op woensdag 26 oktober a.s.

[related_post themes=”text”]