Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 101 seconden

DHS Hydrotop - binnenunitOp het DRU Industriepark in Ulft realiseert Klaassen Groep in opdracht van wooncorporatie Wonion momenteel 32 all-electric woningen. Het gaat om twintig grondgebonden woningen, vier nultredenwoningen en acht appartementen. Klaasen Groep bouwt de woningen, die geen gasaansluiting krijgen, op een zodanige manier dat energiegebruik en -opwekking in evenwicht zijn. Als bewoners bewust met hun energiegebruik omgaan, kunnen zij de totale energierekening op nul krijgen.

Wonen zonder energienota is mogelijk doordat de woningen overal vloerwarming, balansventilatie, zonnepanelen en zeer goede isolatie hebben. Bovendien krijgen alle woningen een lucht/water-warmtepomp van Dutch Heatpump Solutions (DHS). Speciaal voor dit project ontwikkelde DHS twintig Hydrotop warmtepompen waarbij het toestel integraal in het dak, onder een hoek van 39 graden, wordt gemonteerd. Daarnaast is de installatie uitgerust met een 200 liter tapwater boiler. Het buitendeel van de Hydrotop steekt net boven het dak uit en haalt energie uit de buitenlucht. Omdat de buiten- en binnenunit in één toestel zijn geïntegreerd, ziet men van de buitenunit van de warmtepomp aan de buitenkant niet meer dan een ‘dakraam’.

Behalve de twintig Hydrotop toestellen levert DHS in Ulft twaalf Panasonic Aquarea all-in one systemen van 5 kW. Sinds dit voorjaar is DHS de belangrijkste distributeur voor de Aquarea warmtepompen van Panasonic. Bij het stijlvolle all-in one systeem vormen de binnenunit en de voorraadtank van 200 liter één geheel. De buitenunit staat in de buitenlucht en wordt via leidingen met de binnenunit verbonden. Klaassen Groep en installatiebedrijf Ordelman & Dijkman installeren de Hydrotop en Panasonic Aquarea systemen deze maand in de woningen.

Dirk-Jan Klaassen van de gelijknamige bouwonderneming noemt de driehoeks-samenwerking met installatiebedrijf Ordelman & Dijkman en DHS ‘erg prettig’, in zowel dit als in andere projecten. “Voor de installatie van warmtepompen is specifieke kennis vereist. Die hebben wij zelf niet in huis, maar dat hoeft ook niet omdat de installateur en DHS actief meedenken en adviseren. Dit is een precisieproject. Het zijn geen prototype woningen waarmee we nog wat kunnen experimenteren.” Naar verwachting krijgen de bewoners in september of oktober 2015 de sleutel.

Voor meer informatie: www.dutchheatpump.nl