Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 98 seconden

Vorige maand heeft het Nationaal Energiebespaarfonds de grens van €100 miljoen aan uitstaande Energiebespaarleningen bereikt. Steeds meer woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) weten het Nationaal Energiebespaarfonds te vinden. In de eerste 8 maanden van dit jaar heeft het Nationaal Energiebespaarfonds al voor €52 miljoen aan Energiebespaarleningen verstrekt ten opzichte van €24 miljoen over dezelfde periode in 2016. Dat is een groei van 116%.

Bestuursvoorzitter Ernst-Jan Boers over deze ontwikkeling: “De aanhoudende sterke groei van het aantal Energiebespaarleningen geeft aan dat het verduurzamen van woningen en appartementsgebouwen leeft bij steeds meer eigenaren. De voordelen zijn dan ook evident. Het energiezuiniger maken van woningen leidt tot meer wooncomfort, een lagere energierekening en het kan bijdragen aan het waardebehoud van de woning.” Afhankelijk van het energiegebruik kunnen de kosten van de Energiebespaarlening vaak volledig worden betaald uit de opbrengst van de energiebesparing. Met de Energiebespaarlening uit het Nationaal Energiebespaarfonds kunnen woningeigenaren energiebesparende maatregelen financieren. Te denken valt aan isolatie, hoogrendementsglas, HR-ketel, warmtepomp of zonnepanelen.

VvE Energiebespaarlening en nul op meter woning
Naast de Energiebespaarlening voor particulieren is er ook de Energiebespaarlening voor VvE’s. Er is inmiddels voor ruim €15 miljoen aan VvE Energiebespaarleningen uitgezet en er zijn momenteel voor meer dan €40 miljoen aanvragen in behandeling. Financiering Nul op de meter

Ook de eerste financiering voor een nul op meter woning is verstrekt. Vanaf oktober vorig jaar is het Nationaal Energiebespaarfonds uitgebreid met extra financieringsruimte voor eigenaar-bewoners die hun woning vergaand willen verduurzamen. Woningeigenaren kunnen hiervoor een Energiebespaarlening tot maximaal €50.000,- aanvragen. Met deze extra financieringsruimte van €25.000,- hoopt het Nationaal Energiebespaarfonds dat woningeigenaren nog een extra stap maken om hun woning te verduurzamen.

Populaire maatregelen
Hoogrendementsbeglazing is de meest populaire maatregel waarvoor een Energiebespaarlening aangevraagd wordt. Op de tweede en derde plaats volgen gevelisolatie en zonnepanelen. Bij zonnepanelen geldt de voorwaarde dat er nog een extra maatregel nodig is. Maximaal 75% van het leenbedrag mag worden besteed aan zonnepanelen. De Energiebespaarleningen worden tegen een lage rente verstrekt en zijn boetevrij vervroegd af te lossen.