Het gebruik van airco’s in ons land neemt gestaag toe. De recente hittegolven drijven de vraag ernaar op. Goed nieuws voor de installatiebranche, maar de toenemende vraag naar airco’s zorgt ook voor verdere opwarming van de aarde. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) uitte hierover vorig jaar al zorgen. Volgens het agentschap zijn de airco’s een blinde vlek in het klimaatdebat.

Tussen 1990 en 2016 is de verkoop van airco’s wereldwijd verdrievoudigd. In 2016 waren er ongeveer 1.600.000.000 airco’s in gebruik. Dit komt overeen met 2000 terawattuur elektriciteit per jaar. In Nederland verbruiken alle apparaten in woningen en industrie jaarlijks ongeveer 120 terawattuur. De uitstoot van CO2 door airco’s is in een kwart eeuw verdrievoudigd tot 1.130.000.000 ton. Dit is wat een land als Japan jaarlijkse uitstoot.

Buiten houden van warmte
De IEA verwacht dat in 2050 het aantal airco’s, en dus ook het energiegebruik en de uitstoot, drie keer zo groot zal zijn. De oplossing ligt volgens het internationale energieagentschap in duurzame energiebronnen, als zon en wind. Maar ook de woningbouw zal moeten veranderen. Deze moet zich meer gaan richten op het buiten houden van warmte, aldus het agentschap.