Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 92 seconden

Het ventilatiesysteem Fresh-r heeft de 100% GZND Wonen Challenge van woningcorporatie Mitros gewonnen. Het winnende project droeg als titel ‘FRESH-stopt tocht, stank en schimmel zonder energieverlies in één dag’. De inzending is gedaan vanuit een samenwerking tussen Fresh-r, gezondheidsexpert InHealth, Kristinsson Architecten, Cevesin als specialist in technische installaties en bouwbedrijf Reinbouw.

Woningcorporatie Mitros schreef een challenge om een oplossing te vinden die garandeert dat huurders na een renovatie in een gezond en aangenaam binnenklimaat kunnen leven. Van de 28 inzendingen werden er vier genomineerd. De Fresh-r toepassing met warmteterugwinning heeft gewonnen omdat iedere gebruiker hiermee kan profiteren van een gezonde luchtkwaliteit en een aangenaam klimaat binnenshuis. Ook het feit dat alles in één dag gerealiseerd kan worden bleek voor de vakjury een belangrijk argument te zijn. De winnaar kreeg een geldprijs mee naar huis en gaat in opdracht van Mitros aan de slag met een pilot project.

IJzersterke samenwerking
Edward Hissink van Fresh-r is trots: “De grootste winst van het meedoen is de ijzersterke samenwerking die erdoor tot stand is gekomen. Samen met gezondheidsexpert InHealth, Kristinsson Architecten, Cevesin als specialist in technische installaties en bouwbedrijf Reinbouw zijn we erin geslaagd aan alle gevraagde aspecten van de Mitros 100% Gezond Wonen Challenge te voldoen, in ons eentje was dat nooit gelukt. Ik geloof dat het feit dat alles in één dag gerealiseerd kan worden voor de vakjury de doorslag gaf; met onze oplossing hebben huurders dus weinig overlast maar wel een gezonde luchtkwaliteit en een aangenaam klimaat binnenshuis!”.

Ademend raam
Fresh-r is als een ademend raam. Het maakt gebruik van koper om de warmte van de ene naar de andere luchtstroom over te dragen. Hierdoor zijn veel bredere luchtstromen mogelijk, waardoor er geen drukval in de warmtewisselaar ontstaat. Dus is er minder kracht nodig. Minder ruimte. Minder geluid. Maar meer vraag.

Fresh-r won eerder al de PassivHaus prijs in Duitsland.