Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 62 seconden

De Tweede Kamer besloot eind januari dat de aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouwwoningen vervalt. Uit onderzoek van online trendwatcher Bouwtrend blijkt dat nog altijd ruim 45 procent van alle nieuwbouwwoningen wordt verwarmd met een gasketel. Deze informatie is gebaseerd op analyse van de energieprestatieberekeningen van meer dan 64.000 woningen in 2017 en 2018.

Ondanks het grote aandeel cv-ketels op dit moment is de populariteit van dit verwarmingssysteem tanende. Vorig jaar lag het aandeel gasketels in de nieuwbouw nog boven de 45 procent. Voor woningen die dit jaar gebouwd worden, is dit aandeel gedaald tot iets onder de 40 procent. Bouwtrend vergeleek de landelijke inzet van cv-ketels met de gasloze varianten in nieuwbouwwoningen.

Groei duurzame verwarmingssystemen
De neergang van het aandeel gasketels wordt vooral opgevangen door de groei van warmtepompen en externe warmtelevering, zoals stadsverwarming. Met name appartementencomplexen worden steeds vaker aangesloten op een extern warmtenet. Voor de verwarming van grondgebonden woningen, zoals rijwoningen en vrijstaande woningen wordt daarentegen steeds vaker gekozen voor een warmtepomp.

Analyse energieprestatieberekeningen
Deze trend wordt waargenomen bij analyse van de energieprestatieberekeningen die verplicht moeten worden opgesteld voor de bouwaanvraag van nieuwbouwwoningen. In deze berekening staat gedetailleerd aangegeven hoe goed de woning is geïsoleerd en hoe de woning wordt verwarmd. De informatie uit deze berekeningen is opgenomen in Bouwtrend.