Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 135 seconden

Op 130 verschillende locaties kon het publiek tijdens de Dag van de Bouw op 20 mei zien waartoe de bouw in staat is. Voor het eerst deed ook Uneto-VNI mee. Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland verrichtte samen met voorzitter Doekle Terpstra van de brancheorganisatie, Henk Klein Poelhuis van de Aannemersfederatie en Jos Hoonhout van VNConstructeurs de opening bij een groot renovatie- en nieuwbouwproject in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Thema van de dag was ‘baankansen in de bouw’. De voorzitters benadrukten dat jongeren die nu kiezen voor een carrière in de bouw en de technische installatiebranche 100% baangarantie hebben.  De komende jaren zijn er zo’n 40.000 vacatures te verwachten, waarvan de helft in de techniek.

Herwaardering vakmanschap
Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI: “In de techniek gaat het om de banen van de toekomst. Smart buildings, een CO2-neutrale gebouwde omgeving, moderne zorg en slimme mobiliteit zijn onmogelijk zonder het werk van technisch dienstverleners. Er komt veel werk op ons af en er is nu al sprake van een overspannen arbeidsmarkt. Zeker op het vmbo hebben we een acuut probleem dat we snel moeten oplossen. Daarvoor is herwaardering van technisch vakmanschap dringend noodzakelijk.”

Open dag
De Dag van de Bouw is de jaarlijkse open dag van de bouw- en infrasector. Door heel Nederland kon het publiek een kijkje nemen op bouwplaatsen die in de rest van het jaar niet toegankelijk zijn; van   kleine renovatieprojecten, kantoor- en zorgbouw tot en met robuuste restauratie- of infraprojecten. Bouwers en installateurs gaven rondleidingen en zo kregen bezoekers een indruk van de diversiteit aan projecten en het innovatief vermogen van de sector.

Banenmotor
Vooral de omslag naar duurzame energie is volgens Doekle Terpstra een banenmotor. “We kunnen de gebouwde omgeving al in 2030 CO2-neutraal maken, maar dan hebben we wél snel een kabinet nodig dat het klimaatprobleem als leidend thema kiest.”

Samenwerken
Op deze 12e Dag van de Bouw was voor het eerst de hele keten betrokken. Terpstra: “Een belangrijk signaal. We kunnen het niet meer alleen; samenwerken is het nieuwe concurreren. Alleen op die manier kunnen we de faalkosten omlaag brengen en een optimaal product voor de eindgebruiker realiseren.”

Bouwopgave
Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland benadrukte de grote bouwopgave in ons land. “Honderdduizenden mensen willen in of dichtbij steden wonen. Grootschalige uitbreiding is dus dringend nodig, met langlopende plannen. We moeten niet terug naar de woningschaarste van de jaren vijftig. Aanpakken dus!”

Deze 12e editie van de Dag van de Bouw werd bezocht door 68.000 Nederlanders, met per project gemiddeld eenzelfde aantal (500) als vorige jaren. De top 5 was:
4000    N18 Groenlo – Enschede
2500    Maankwartier Heerlen
2300    Groninger Forum
2200    Spoorzone Delft
2000    A9 Gaasperdammerweg