Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 91 seconden

Nederland kampt met een ernstig tekort aan vakbekwame loodgieters. Uit onderzoek in opdracht van Uneto-VNI blijkt dat er per jaar werk is voor circa 800 extra loodgieters. Rekening houdend met een marktgroei van 3% zal dat aantal de komende jaren alleen maar toenemen. De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche liet het onderzoek uitvoeren omdat het vandaag Wereld Loodgieters Dag is.
In diverse economische sectoren blijft de groei van de werkgelegenheid achter, maar voor een goede loodgieter is steeds meer werk. Het vakgebied wordt groter, innovatiever en veelzijdiger. Bovendien bereiken veel oudere loodgieters de komende jaren de pensioenleeftijd, waardoor er nóg meer behoefte ontstaat aan nieuwe, degelijk opgeleide vakmensen. OTIB, het opleidingsfonds voor de installatiebranche, heeft becijferd dat de sector jaarlijks zeker 800 extra loodgieters werk kan bieden. Gezien de goede marktvooruitzichten kan dat aantal zelfs nog verder oplopen.

Duurzaam en energiezuinig
De installatiebranche grijpt Wereld Loodgieters Dag aan om duidelijk te maken dat het vak van loodgieter al lang geen traditioneel ambacht meer is. De loodgieter van vandaag komt met slimme, innovatieve oplossingen voor een duurzaam en energiezuinig huis of kantoor. In de moderne opleidingen voor loodgieter is veel aandacht voor energiebesparing en de toepassing van duurzame energie. Het vak draagt ook bij aan de mogelijkheden voor ouderen om langer zelfstandig te blijven wonen. Zo levert de loodgieter allerlei aanpassingen in het sanitair, die voor meer comfort en veiligheid zorgen.

Informatietechnologie
Naast het toilet en de gootsteen houdt de loodgieter zich nu bezig met zonneboilers, warmtepompen en sensoren in de waterleiding. De rol van de informatietechnologie wordt daarbij steeds groter. Zo maakt de loodgieter op de computer een 3D-ontwerp van de badkamer en verloopt de controle op legionellabacteriën in waterleidingen volledig geautomatiseerd. Ook de klimaatverandering heeft invloed op het werk van de loodgieter, die bijvoorbeeld oplossingen biedt om wateroverlast door extreme regenval te voorkomen.