Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 107 seconden

Klaas is klaar met zijn werk. Hij sluit zijn virtuele wereld af. Er zijn behoorlijke stappen gemaakt in het omvangrijke project, waarin hij als Chief Data Officer actief is. Vanuit zijn woonplaats is heeft hij vergaderingen gehad in Singapore, Washington en Amsterdam. En dat allemaal in een tijdsbestek van 12 uur. Hij is blij met ‘zijn’ team van professionals.

Met het afsluiten van de hologrammen verandert de sfeer van zijn omgeving. De werkplek van Klaas transformeert naar zijn woning. Achtergrondmuziek brengt hem terug in een andere realiteit. Hij checkt zijn health-band en ziet tot zijn schrik dat hij achterloopt op zijn gezondheidsdoelen. Vanavond maar eens een calorieverbrandende workout als inhaalslag. Voorkomen dat de zorgpremie stijgt.

Klaas mijmert. Er is de afgelopen 30 jaar behoorlijk wat verandert. Technologie heeft het leven vergemakkelijkt. Automatisering bracht comfort en efficiency. Technologie maakte het leven in al haar facetten inzichtelijk. Hielp hem in het anticiperen op de volgende stap in zijn leven. Het heeft hem gebracht waar hij nu staat. Professioneel: als data-specialist, maar ook persoonlijk als echtgenoot en vader van twee kinderen.

Reflecterend heeft diezelfde technologie ook haar mindere kanten gehad. Privacy bestaat niet meer. Slimme algoritmes hebben orde gebracht in de onnoemlijke hoeveelheden data. En de orde werd opgevolgd door inzage. Natuurlijk, het heeft ervoor gezorgd dat elke dienst waarvan je gebruik wilt (of moet) maken, precies op jouw omstandigheden is afgestemd. Muziek, boeken, vakantie, het huis, het werk maar ook de belasting en (zorg)verzekering. Klaas heeft nog meegemaakt dat hij iets kocht. Zijn kinderen maken dit niet meer mee. Tegenwoordig betaal je alles naar het gebruik.

Het is de wereld van nu en daar is Klaas onderdeel in en van, niets wat dat nog verandert. Met een hand door zijn haar roept Klaas een halt toe aan zijn mijmeringen. Hij vraagt Jobs – zijn huisrobot – of het eten al klaar is. Over een paar minuten komen zijn partner en kids thuis. Eens kijken wat het verdere van de dag brengt.

Terug in 2015
Een dag uit het leven van Klaas: fictie of toekomst. Hoe denkt u over de toekomst en de rol van technologie daarin?

Contact? www.leertouwer.nl/maartenvanderboon
@maartenvdboon