‘150.000 levensgevaarlijke cv-ketels van Agpo Ferroli’, meldt Kassa

Gepubliceerd op

Het consumentenprogramma Kassa besteedt in haar tv-uitzending vanavond aandacht aan ongeveer 150.000 ‘levensgevaarlijke’ cv-ketels van het merk Agpo Ferroli die tot woningbranden kunnen leiden. Het zou gaan om de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux, met een productiedatum van voor 2011. Installatiebedrijf Breman vertelt in de uitzending dat inmiddels duizenden toestellen dusdanig oververhit zijn geraakt dat ze zijn gesmolten. Hierbij was de kans op een woningbrand groot.

“De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen”, stelt Breman. Emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale deelt deze conclusie. “Dit is de brandgevaarlijkste ketel die ik tot nog toe heb onderzocht”, vertelt Ale in het consumentenprogramma.

De problemen zouden ontstaan wanneer de warmtewisselaar verstopt raakt doordat mensen zuinig stoken. Hierdoor ontstaat warmtestuwing in de verbrandingskamer van de ketel en smelt het aluminium eromheen. “Goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen, omdat monteurs er niet goed bij kunnen”, concludeert Ale.

In een eerste reactie laat Agpo Ferroli weten zich niet te herkennen in de problemen. De door Kassa genoemde problemen doen zich volgens het bedrijf alleen voor bij slecht onderhoud.

%d