Bij het opleidingscentrum WasCollege van Groothandel Wasco is de 1.000e cursist gestart met de F-gassen opleiding. Deze opleiding is nodig om als installateur airconditioning en warmtepompen aan te mogen sluiten.

“WasCollege is begonnen als intern opleidingscentrum voor onze eigen collega’s”, vertelt Robin Waarsenburg, Business Manager Duurzaam bij Wasco. “De technische ontwikkelingen in de markt gaan heel snel en daardoor is het een uitdaging om als installateur het kennisniveau op het juiste peil te houden.” Door de groeiende vraag naar warmtepompen, ventilatiesystemen, airconditioning, vloerverwarming, zonnepanelen en andere duurzame oplossingen, steeg ook de externe vraag naar opleidingsmogelijkheden omtrent deze systemen. Dit was aanleiding om het opleidingscentrum uit te breiden en opleidingen aan te bieden aan alle installateurs. Zo ontstond het WasCollege. Robin: “We bieden verschillende opleidingen aan op het gebied van duurzame energiesystemen, waaronder de F-gassen opleiding. En tevens opleidingen als Vakmanschap CO en Inregelen van cv-installaties.”

Vakbekwame docenten
De F-gassen opleiding gaat uit van certificering in categorie 2 en is gericht op airconditioning- en warmtepompsystemen. Na het behalen van het certificaat mag de installateur werken aan installaties met een koudemiddelinhoud tot maximaal drie kilo. Dit is ruim voldoende voor het plaatsen van split- en multisplit-aircosystemen, maar ook voor het plaatsen van vrijwel alle warmtepompen. De opleiding bestaat uit drie theoriedagen, vier praktijkdagen en een examendag. De trainingen worden gegeven door deskundigen uit het werkveld die tevens zeer bedreven zijn in het overbrengen van vaardigheden en theorie.

1000e cursist voor F-gassen certificaat
Pieter van der Veen, eigenaar van Van der Veen ZON, is de 1000e cursist die het F-gassen certificaat bij WasCollege behaalt. Pieter: “Sinds vier jaar heb ik een eigen bedrijf in de installatie van onder andere zonnepanelen. Ik merkte dat klanten die zonnepanelen lieten leggen, daarna vaak airconditioning lieten plaatsen. Om mijn klanten daar ook in te faciliteren, wil ik mijn bedrijf uitbreiden. Daar heb ik het F-gassen certificaat voor nodig.” Omdat Pieter klant is bij Wasco, was het vertrouwen meteen gewekt toen hij na wat zoekwerk uitkwam bij WasCollege. En ook nu hij de training bijna heeft afgerond, is hij er erg over te spreken: “Goede docenten, fijne begeleiding, prima te combineren naast mijn bedrijf en een leuke groep deelnemers. Daarnaast neemt Wasco je veel geregel uit handen, zoals het inschrijven voor de examens. Als ondernemer is dat erg prettig. Het enige wat ik jammer vind, is dat ik er ver voor moet reizen. Maar dat heb ik er graag voor over.”

Uitbreiding voor betere verspreiding
Verschillende trainingen worden gegeven vanuit het Wasco Energie Centrum in Twello. “Daarnaast huren we ook locaties in andere plaatsen in Nederland, maar gezien de hoge vraag vanuit het westen van het land, openen we binnenkort een tweede opleidingslocatie in de randstad”, vertelt Robin. “Door een nieuwe locatie te openen, kunnen we aan onze doelstelling voldoen om zo veel mogelijk installateurs de training te bieden die zij willen volgen.”