Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 134 seconden

gevel-buitenzijde-close-upAan één van de TU Delft gebouwen op de campus is een integrale gevel mock-up gemonteerd. In deze gevel worden diverse functies samengevoegd, zoals ventilatie en verwarming. Deze verzameling functies zijn verdeeld over vier type panelen. Het eerste paneel beschikt over de basis functionaliteiten van een traditionele gevel. Het tweede wekt energie op en is gekoppeld met een ventilatie-, verwarming- en koelingunit. Het derde paneel laat verschillende zonweringtechnieken zien en het laatste heeft een nieuwe type buitenzonwering met metalen lamellen. De ramen in de gevel worden automatisch aangestuurd. Deze zijn samen met de zonwering units en de ventilatie-voorziening aangesloten op een wifi-netwerk. Via een tablet zijn alle onderdelen te besturen.

Met deze gevel is een eerste aanzet gegeven voor het werken aan de circulaire economie in de gevelsector. Het circulaire aspect aan deze gevelonderdelen is dat de gebruikte componenten makkelijk gedemonteerd en vervangen kunnen worden. Tevens zijn de producten makkelijk te recyclen (bijvoorbeeld omsmelten) als er geen hergebruik mogelijk meer is, zodat dit kan dienen als grondstof voor nieuwe producten. Het uiteindelijke doel van de mock-up is circulaire businessmodellen te ontwikkelen voor de eindgebruiker van een gebouw.

gevel-binnenzijdeDe introductie van deze mock-up stond centraal bij een drukbezocht evenement van de VMRG met het thema ‘de toekomst van de gevelbouw’. Het evenement vond plaats op de TU Delft en de bezoekers maakten gebruik van de mogelijkheid om de gevel mock up te bezoeken. De toekomst van de gevelbouw zal zeker in het licht van de circulaire economie staan wat de sprekers betreft. Zo is dit ‘oefen’ project bij de TU Delft ook een potentieel concept voor de toekomst van de gevelsector. Deze integrale gevel is door een groep samenwerkende producenten ontworpen en hierbij is de opdrachtgever (FMVG, Facilitair Management en Vastgoed van de TU Delft) nauw betrokken. De communicatie met de eindgebruiker of gebouweigenaar is essentieel in de toekomst waarin de het gaat om wat het product doet: de prestatie. Deze prestatie wordt door prestatie-indicatoren gemeten. Een voorbeeld van een prestatie is geluid, de opdrachtgever wil geen geluidhinder van buiten, meetbaar in decibel.

Bijzonder aan dit project is dat er heel veel uiteenlopende bedrijven intensief samengewerkt hebben aan een nieuw concept. De initiators van dit concept zijn TU Delft, Climate-KIC en AluEco. AluEco is een stichting die zich inzet voor duurzaamheid in de gevelbranche door middel van onderzoek en ontwikkeling en bestaat uit VMRG, Schüco, Alcoa | Kawneer, Reynaers, SAPA en Hueck. Daarnaast hebben de volgende bedrijven geïnvesteerd in het ontwikkelen van de gevel en het concept: Alkondor, Alcoa | Kawneer, Trox Technik, Somfy, Schuurman Elektrokern Solutions, Scheuten, VML Technologies, Renson, De Haan Westerhoff, MHZ, Kindow, Panelen Holland, Aldowa en Real Capital Systems.

[related_post themes=”text”]