Geschatte leestijd: 2 minuten

De Duitse producent van pompen Wilo werkt op een terrein van 190.000 vierkante meter aan de Wilo Campus. Duurzaamheid en efficiëntie staan bij deze nieuwbouw centraal. Zo zal regenwater van de buiteninstallaties en van het meer dan 70.000 vierkante meter dakoppervlak worden verzameld en bewaard in opvanggoten voor regenwater. Vervolgens zal dit worden gebruikt voor irrigatie en koeling of worden afgevoerd in een beek. Op de dakoppervlakken is begroeiing aangebracht, wat zorgt voor een natuurlijk koelingseffect. Elektriciteit, verwarming en koeling worden centraal geleverd via efficiënte (energie)systemen.

De ‘Wiloop’ verbindt de belangrijkste gebouwen van het complex met elkaar: de Smart Factory (productie), Office (kantoren), Project House (productontwikkeling), Customer Interface (klantcontact) en Children & Healthcare Center (medewerkers). Het complex is bovendien bedoeld als centrale ontmoetingsplaats voor de Wilo-medewerkers.

De productie is de basis van het technologiebedrijf. Een ruime fabrieksfoyer vormt het centrale entreepunt van de Smart Factory. Door de glazen wanden van het technisch centrum in het hart van het gebouw is het mogelijk inzicht te krijgen in de lopende productie. Bezoekers kunnen een wandeling maken door de productiehal over een loopbrug. Door deze transparantie wil Wilo de barrières tussen de afzonderlijke werkomgevingen opheffen en ruimte bieden voor een open werkcultuur. Zo zullen behalve kantoorruimtes aan de buitenzijde van het gebouw ook kantoorunits worden gevestigd op de werkvloer om te verzekeren dat communicatie tussen productie en productieplanning direct en snel mogelijk is.

Bij de bouw van de kantooromgeving Office wordt veel rekening gehouden met duurzaamheid en gebruik van grond. De transparante buitenwand garandeert maximale benutting van daglicht en natuurlijke verlichting van alle werkplekken. Tegelijkertijd wordt al voldaan aan de eisen aan hoog-efficiënt, energie- en grondstoffen-besparend bouwen. Het Office is verdeeld in drukke en veel bezochte ruimtes op de begane grond en rustiger werkomgevingen in de vleugels en hoger gelegen verdiepingen.

Open trappen leiden naar de eerste verdieping met ontmoetings- en conferentieruimten voor formele en informele communicatie, teamwork, seminars en speciale evenementen. De kantoorruimtes zijn gesitueerd in de twee vleugels van de hogere verdiepingen.