Geschatte leestijd: 1

Nederlanders klussen thuis liever zelf, blijkt uit een steekproef van installateur Feenstra. Kiezen ze toch voor een vakman dan is bij slechts 10% de prijs doorslaggevend. 85% van de mensen vindt kwaliteit veel belangrijker. Daarna volgt zekerheid met 74%. Opvallend is dat het imago van een vakbedrijf nauwelijks een rol speelt in de keuze. Van de ondervraagden geeft 68% aan dat het hen niets uitmaakt of de vakman gecertificeerd is.

Een ruime meerderheid van 65% van de Nederlanders doet de klussen thuis liever zelf. Hoewel de meesten daarbij voorzichtig te werk gaan, geeft een op de vijf aan wel eens gewond geraakt te zijn. 32% hiervan moest zelfs voor behandeling naar het ziekenhuis.

Wordt er wel gekozen om een klus uit te besteden, dan kiest 54% voor de vakman en slechts 4% voor de handige buurman. “Het gaat dan om belangrijke werkzaamheden zoals loodgieterswerk, installatie en schilderen”, stelt Ernie van Dalen, directeur bij Feenstra. 39% van de ondervraagden vraagt twee offertes aan en 35% zelfs drie tot vier. Een goede zaak, aldus Van Dalen: “Zo’n offerte is een heldere afspraak en voorkomt verrassingen.”