• Keurig hoektoilet

  Keurig hoektoilet

  Afwerking is niet het sterkste punt van Karel. Oorzaken: te vlug klaar willen zijn, het gebruik van goedkope materialen en het veelvuldig toepassen van tijdelijke oplossingen (die Karel vervolgens wegmoffelt zodat het alsnog een vaste oplossing is). Daar is in het verleden wel eens wat commentaar op geweest vanuit zijn klanten kring.  Zo had de eigenaar van de supermarkt waar Karel al diverse keren als vaste installateur zijn stinkende best had gedaan, af en toe …Lees meer »
 • Nadruppelen

  Nadruppelen

  Inmiddels heeft Karel de leeftijd bereikt dat zijn eigen leidingwerk wat mankementen begint te vertonen. Zo kan hij rustig een kwartiertje naar de pot staren op zoek naar de druk die hij nodig heeft om zijn installatie te ledigen. En andere keren moet hij vooral op zoek naar een constante flow. Hij is er zelf vrij laconiek onder. Het hoort nou eenmaal bij het ouder worden, vindt hijzelf. Waar hij wel slecht tegen kan is …Lees meer »
 • Dubbel zo snel

  Dubbel zo snel

  Karel heeft vanaf dat hij al installateur aan de slag ging altijd keurig alle leidingen gesoldeerd. Kon dat niet dan werkte hij met knelfittingen. Op het persen had hij het nooit zo begrepen, al is dat voor zijn vakbroeders inmiddels al een tijdje een standaard aansluitmethode. Karel vond het eigenlijk allemaal wel best zo. Veranderen zit niet zo in zijn genen. Hij had genoeg aan de karweiflesjes, wat soldeerdraad en teflontape. Daarmee krijgt hij prima …Lees meer »
 • Zo flexibel

  Zo flexibel

  Geen installateur is zo meedenkend en flexibel als Karel (aldus Karel zelf). Klanten die midden in de nacht een lekkage hebben? Karel staat binnen een half uur volledig met waadpak en gereedschapsuitrustig voor de deur. Een klant die ’s morgens opbelt of de gemaakte afspraak een dag verzet kan worden? Geen probleem, komt hij toch de volgende dag langs. Een klant die toch liever zijn radiator aan de andere muur heeft hangen, nadat Karel hem …Lees meer »
 • Strontpostsysteem

  Strontpostsysteem

  De afgelopen maanden heeft Karel flink wat klusjes ‘er even tussendoor gedaan’. Van die klusjes die niet helemaal of slechts gedeeltelijk op factuurtjes zijn terug te vinden. U begrijpt het wel, Karel heeft de vrienden van de blauwe envelop zo her en der wat minder toebedeeld. Gevolg: er hoopt zich inmiddels een klein fortuin aan contanten op bij hem thuis, die hij, tussen twee klussen door, besloot toch maar eens naar de bank te brengen. …Lees meer »
 • (Her)warm(d)e relatie

  (Her)warm(d)e relatie

  Karel houdt ervan om zijn werk tot in de puntjes af te leveren; altijd het comfort van de klant voorop; kosten nog moeite besparend en nooit beknibbelend op materialen (als hij die tenminste kan doorberekenen tegen een lekker tariefje). Zelfs in drukke tijden weet hij altijd nog dat kleine stapje extra te doen voor zijn klanten. Die weten Karel -installatie-expert bij uitstek- dan ook altijd weer te vinden als er in huis iets aangesloten of …Lees meer »
 • Uit de kast

  Uit de kast

  Bij Karel is het tegenwoordig alleen maar aanpoten. Het aantal klusjes per week overstijgt eigenlijk zijn mogelijkheden. Hij rent van ketel naar badkamer en van badkamer naar vloerverwarming. Kortom, zelfs Karel komt om in het werk. Gelukkig kan hij fantastische tarieven vragen en zit zijn agenda al tot Pasen bomvol, dat dan weer wel. Mevrouw Karel is inmiddels gestopt met mopperen, want ook zij ziet de voordelen van zijn vele werkuren wel in. De bankrekening …Lees meer »
 • Karels Steengrill-poolparty

  Karels Steengrill-poolparty

  Eens per jaar houdt Karel met een vaste groep vrienden een feestje. Het zijn allemaal mensen die hij kent vanuit zijn werk. Zo heb je Pjotr de stukadoor, bekend om zijn extra natte stucwerk (want zo doen ze dat nou eenmaal in Polen waar hij vandaan komt); Kees de metselaar, die nog nooit van een metseldraad heeft gehoord (“op zicht gaat het ook prima”); en Harry de tegelzetter, fan van Chinese extra goedkope tegellijm (wat …Lees meer »
 • Rioolventilatie

  Rioolventilatie

  Woonhuisventilatie is hartstikke belangrijk, dat weet iedereen natuurlijk. Zelfs bij Karel begint dit steeds meer te dagen. Regelmatig is hij betrokken bij de aanleg van systemen die het binnenklimaat van de bewoner goed geventileerd houden. Voor een systeem C of D draait Karel zijn hand niet meer om; zelfs met E kan hij inmiddels, volgens eigen zeggen, goed overweg. Dus die dakventilator bij de klant van deze week was natuurlijk ook geen enkel probleem voor …Lees meer »
 • Warmtewissel(l/w)aar

  Warmtewissel(l/w)aar

  Inmiddels is Karel een volleerd installateur van vloerverwarmingssystemen. Hij maakte zich deze week daarom geen enkele zorgen toen hij gevraagd werd om een dergelijk systeem te komen aanleggen. De slang was al in de vloer gestort door de aannemer, dus daar hoefde hij niet eens naar te kijken. Het enige dat hij diende te verzorgen was het simpele aansluitwerk van de verdeler. Het systeem diende separaat van de normale cv-installatie aangesloten te worden. Zodoende zou …Lees meer »
 • Spanning in de badkamer

  Spanning in de badkamer

  Iedereen kent het idee wel, dat het lijkt of je week in week uit hetzelfde aan het doen bent. Voor Karel voelde dat de afgelopen tijd ook zo. Zo stonden er vorige week 5 badkamerklussen op zijn werkbon. En ook deze week was het nog niet over met het klussen in de natte ruimte. Vorige week kreeg u nog mee dat een klant graag een ventilatiesysteem met IoT wilde hebben. Deze week toog Karel flink …Lees meer »
 • IoT-ventilatie

  IoT-ventilatie

  Nadat Karel vorige week de nieuwbouwklus had afgerond, was het deze week weer eens tijd voor een hoop kleine klusjes. Als eerste klus stond het aanleggen van een badkamerventilatie op de planning. De gadgetminnende bewoners van de woning hadden geklaagd over de slecht geventileerde badkamer en wilden dat Karel dit probleem op zou lossen. Liefst dan wel met de laatste technieken op het gebied van internet/app-koppeling en aansturing via hun domoticasysteem. Dus toog Karel eerst …Lees meer »
 • Niet voor één gat te vangen

  Niet voor één gat te vangen

  Karel is nog steeds druk bezig in een nieuwbouwwoning. Eerder lieten we al zien dat hij de sanitaire leidingen en vloerverwarmingsverdeler kundig had weten aangesloten. Deze week was het weer tijd voor één van zijn weergaloze uitvindingen. Het viel Karel namelijk op dat de aankomende bewoners een open trap hebben in hun nieuwe huis. En dat is natuurlijk niet zo slim als je zo weinig mogelijk energie wilt verspillen. Zelfs Karel weet dat warmte omhoog …Lees meer »
 • Zo geregeld

  Zo geregeld

  Karel is de komende weken druk aan de slag met een grote nieuwbouwklus. Nadat hij vorige week vakkundig het leidingwerk voor het sanitair had geïnstalleerd, kon hij deze week aan de slag met de vloerverwarming. De goede man heeft al ruime ervaring met het aanleggen van deze systemen (zie: elektrabuis-vloerverwarming, lowtech-betonkernverwarming of buisverwarming); voor hem dus een fluitje van een cent. Zijn klanten hadden gekozen voor een systeem dat niet enkel simpel waterzijdig in te …Lees meer »
 • Niet warm of koud

  Niet warm of koud

  Zes weken helemaal niks doen, dat had Karel prima volgehouden. Hij was na zijn laatste klus voor de zomer in zijn bus gestapt, naar huis gereden en had geen seconde meer aan werk gedacht. Vanwege het schitterende weer, hadden Karel en zijn vrouw bovendien besloten thuis te blijven deze zomer en lekker van een welverdiende vakantie te genieten in eigen tuin. De tijd was omgevlogen met tuinieren en wat in en rond het huis ‘rommelen’. …Lees meer »
 • Helemaal klaar mee!

  Helemaal klaar mee!

  De afgelopen maanden was het stervensdruk, zelfs bij Karel. Zo druk dat hij feitelijk veel te veel werk had aangenomen en nu dagen van meer dan 12 uur maakt. Mevrouw Karel (normaal zijn steun en toeverlaat) vroeg hem vorige week cynisch al wie hij was, toen hij ’s avonds om negen uur voor de zoveelste keer zijn eten in de magnetron stond op te warmen. Zijn dochter klaagde over gebrek aan aandacht (lees: het ontbreken …Lees meer »
 • Verkoeling in het restaurant

  Verkoeling in het restaurant

  Vorige week belde de restauranteigenaar van een lokale Caribische eetgelegenheid hem hierover. Karel was er na een ketelklusje nog even snel langsgereden. Het restaurant bevond zich op de begane grond in een gezellige winkelstraat, met erboven een appartement. Om voldoende koelcapaciteit te genereren moest er toch wel een behoorlijke unit opgehangen worden. De uitbater vond het allemaal prima, zolang zijn klanten maar niet meer van hun stoel afdreven tijdens de dis. Karel kreeg de opdracht …Lees meer »
 • Keteltjes stampen

  Keteltjes stampen

  Hoewel de brancheorganisatie, overheid en fabrikanten allemaal schreeuwen dat iedereen aan de warmtepomp moet, blijken de ketelproducenten overuren te draaien in hun productiefaciliteiten. Bij menig ketelboer is elke ketel die van de band af rolt al bij voorbaat verkocht en zijn er zelfs wachtlijsten voor het bemachtigen van een gas gebruikende verwarmer. Menig consument schrikt van de aanschafprijs van een warmtepomp en laat zijn inmiddels afgeschreven ketel toch nog maar een keer vervangen door een …Lees meer »
 • Beugeltjesbezoek

  Beugeltjesbezoek

  Vorige week kwam er een vertegenwoordiger van de lokale groothandel bij Karel langs. Eigenlijk houdt Karel altijd de boot af voor dit soort bezoekjes (hij heeft het tenslotte al druk zat). Maar de vertegenwoordiger had hem lekker gemaakt met het vooruitzicht wat beugeltjes mee te nemen. En tegen wat gratis flesjes bier zegt onze nijvere vakman natuurlijk geen nee. De beste man had een koffer bij zich met producten die onlangs in het assortiment waren …Lees meer »
 • Achter elke deur…

  Achter elke deur…

  Karel is zo’n man die veel dingen maar voor een gedeelte meekrijgt. Zo hoort hij iets over waterverspilling en sluit hij een toilet in zijn ogen duurzaam aan; iets over veilig werken en slaat hij door in het veilig maken van bouwplaatsen; iets over gevaar voor Legionella en creëert hij – met alle goede bedoelingen – juist een gevaarlijke situatie. Deze week was dat niet anders. Karels hulp werd ingeroepen om een wasbak en afvoer …Lees meer »
 • Nooit meer legionella gevaar

  Nooit meer legionella gevaar

  Met het warme weer ligt legionellagevaar in de huishoudelijke omgeving extra op de loer. Een tuinslang die de hele dag in de zon ligt op te warmen; opgewarmd water dat via het vijverfonteintje omhoog wordt gepompt en lekker de tuin vernevelt terwijl je op het terras ernaast zit; of wat te denken van leidingen die tegen de buitenmuur van het huis aanliggen, waarin het water een voor Legionella aangename temperatuur bereikt. Karel is zich volop …Lees meer »
 • Duurzaam toilet

  Duurzaam toilet

  Als voorvechter van alles wat duurzaam is, loopt Karel natuurlijk ver voor alle trends uit. De warmtepompenhausse is wat hem betreft allang achterhaalt. Wil je echt duurzaam bezig zijn, dan moet je je focussen op waterverspilling. Met name in openbare gelegenheden ziet Karel het de spuigaten uitlopen. Al die fout afgestelde toiletgroepen, 6-literspoelingen voor een plasje; nee dat is aan onze duurzaamheidsgoeroe niet besteed. Neem nou het restaurant waar hij onlangs een toiletruimte moest opknappen. …Lees meer »
 • Tuinieren met Karel

  Tuinieren met Karel

  Een gemiddelde week van Karel is geen kattenpis: vakwerk afleveren, het commentaar hierop incasseren, uitleggen dat het allemaal echt wel klopt, terugkomen voor reparaties, wederom aanhoren dat er iets mis is en dan uiteindelijk – na nog drie boze telefoontjes van een klant – de installatie definitief afronden. Futloos gaat Karel iedere keer weer zijn welverdiende weekend in, maar dan vindt hij ook helemaal zijn persoonlijke oase van rust. Karel trekt zich terug op dé …Lees meer »
 • Bejaardenhuisverwarming

  Bejaardenhuisverwarming

  Karel krijgt regelmatig kritiek op zijn werk van zijn klanten. Veel van zijn bedachte oplossingen worden niet gewaardeerd, vanwege optredende lekkages, afvallende tegels, gevaarlijke situaties of simpelweg omdat ze niet functioneren. De eigenaar van een lokaal bejaardenhuis was echter maar wat blij met Karel. Hij werd namelijk gillend gek van de senioren in het tehuis die om de haverklap de verwarming in de gemeenschappelijk ruimten hoger bleven zetten. Nou is het doorgaans al niet echt …Lees meer »
 • ‘If he only had a brain’

  ‘If he only had a brain’

  U heeft hem vroeger vast wel eens gezien, de film ‘De wizard of OZ’; het verhaal over Dorothy die door een tornado in het land OZ belandt en daar samen met haar hondje Toto, een vogelverschrikker, leeuw en blikkenman het pad met de gele stenen volgt om bij de witte heks te komen die haar naar huis kan sturen. Echt zo’n klassieker waar je ademloos naar kon kijken vanwege de ‘spectaculaire’ special effects. Ook Karel …Lees meer »
 • Zonnewarmte op z’n Karels

  Zonnewarmte op z’n Karels

  Met het voortreffelijke weer van deze week kon Karel zijn geluk niet op. Juist nu moest hij een zonneboiler met panelen installeren. Heerlijk de hele dag lekker op het dak. Geen wolkje aan de lucht dus voor onze handige klusser.Hij nam uitvoerig de tijd voor de montage op, zodat alles er piekfijn bij zou komen te liggen en hij ondertussen lekker kon genieten van het zonnetje. Op het eerste gezicht zag de installatie er ook …Lees meer »
 • Bretzelaansluiting

  Bretzelaansluiting

  Nadat Karel vorige week op een bijzonder veilige en verantwoorde manier zijn neef had geholpen met zijn gasaansluiting, vond mevrouw Karel dat hij wel wat ontspanning verdiende. Ze had daarom een lekker weekendje weg geregeld in de omgeving van Stuttgart in Duitsland. Het hele weekend hadden Karel en zijn vrouw genoten van allerlei heerlijke  Duitse lekkernijen en zich in de bierstübe tegoed gedaan aan Bier en Bretzel. Karel had in benevelde toestand de lokale uitbater …Lees meer »
 • Spelen met gas

  Spelen met gas

  Afgelopen week was Karel weer eens op bezoek bij zijn geliefde neef en achterneefje. Uiteraard voor de gezelligheid, maar deze keer ook om zijn neef te helpen met de sloop van de bijkeuken van zijn woning. Het jonge gezin wilde graag een grote schuifpui aan de achterzijde van de woning. Oom Karel was speciaal gevraagd te komen vanwege de aanwezige gasmeter in deze ruimte. Deskundig en vakbekwaam als hij is, zou hij natuurlijk als beste …Lees meer »
 • Hoge druk rookgasafvoer

  Hoge druk rookgasafvoer

  Karel heeft nog voldoende werk omhanden. Dit ondanks alle boze klanten van de afgelopen weken, die onder andere zijn ‘vakkundig’ aangelegde vloerverwarmingssysteem niet konden waarderen of wat ‘schoonheidsfoutjes’ hadden gevonden en daarom de samenwerking waren gestopt.  Hij blijft dus gewoon lekker door rommelen. Nog steeds te lui om een centimeter extra te lopen, een paar euro meer uit te geven of veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Ook deze cv-ketel is daarvan een sprekend voorbeeld. Het …Lees meer »
 • Blokje om

  Blokje om

  Nadat Karel vorige week wat commentaar van de klant had gehad op zijn ‘vakkundig’ aangelegde vloerverwarming (de lekkage was toch wel wat aan de heftige kant gebleken en de hele vloerverwarmingsinstallatie functionerende uiteindelijk niet helemaal naar behoren), had hij besloten om het grote geld maar te laten liggen en weer vol op het gas te gaan. Ketels en waterleidingen zijn tenslotte echt zijn ding. Met een wat minder goedgevulde bus (genoemde klant weigerde de factuur …Lees meer »
 • Elektrabuis-vloerverwarming

  Elektrabuis-vloerverwarming

  Nu de warmtepomp zo enorm in opkomst is, krijgt Karel steeds vaker de vraag voorgelegd of hij ook vloerverwarming kan aanleggen. Dat heeft hij een tijdje weten af te houden, omdat hij het nog altijd razend druk heeft met professionele ketelinstallatie en dito sanitaire klussen. Maar de vraag in de markt nam de laatste maanden zulke proporties aan, dat hij gek zou zijn om niet in dit blijkbaar grote gat te springen. Hij had dus …Lees meer »
 • Beetje goed installeren

  Beetje goed installeren

  U kent ze vast wel, van die uitspraken die taaltechnisch niet kunnen maar toch regelmatig te horen zijn. Zoals ‘Doe dat even overnieuw’, ‘Dat kost ook duur zo’n ketel’, ‘Die warmtepomp weegt zwaar’, etc. Ook Karel is zo’n ‘taalwonder’, maar die foutjes zijn hem best te vergeven. Problematischer is dat hij zijn taalfoutjes veelvuldig koppelt aan zijn installatiewerk. Zo is Karel uitermate kundig in het ‘een beetje goed installeren’. “Die rookgasafvoer zit toch goed vast, …Lees meer »
 • Tinyhouse badkamer

  Tinyhouse badkamer

  Afgelopen week was het al even in het nieuws: Tiny houses zijn hot! En als er ergens geld mee te verdienen valt, is conceptbedenker Karel daar natuurlijk als de kippen bij. Een juppenechtpaar van het kaliber ‘wij eten alleen maar biologisch en niets dat in aanraking is geweest met gluten’ had hem benaderd. Of Karel eens mee wilde denken over de sanitaire mogelijkheden van hun onlangs aangeschafte Tinyhouse (niet zo lang geleden nog gewoon als …Lees meer »
 • Rookgasradiator

  Rookgasradiator

  Karel was nog steeds helemaal vol van alle mooie nieuwe totaalconcepten die hij op de VSK had gezien. Het was zelfs zo erg dat hij er over droomde. In één van die dromen openbaarde zich een compleet nieuw concept. De volgende morgen, met deze droom nog vers in zijn geheugen, besefte Karel dat dit concept wel eens het meest innovatieve en duurzame moest zijn dat hij ooit heeft bedacht. Hij moest en zou dit toepassen. …Lees meer »
 • Gas-der-op

  Gas-der-op

  Ondanks het feit dat Karel nou niet bekend staat als de meest betrouwbare en vakbekwame installateur, loopt de agenda van onze klungelende klusser maar voller en voller. Misschien ook wel omdat zijn goed opgeleide vakbroeders helemaal geen ruimte meer hebben in hun dichtgetimmerde planningen. Karel moet er dus een aantal tandjes bij zetten om al het werk dat hij deze week heeft aangenomen uit te kunnen voeren. Natuurlijk probeerde hij tijd te winnen door zijn …Lees meer »
 • Voetverwarming

  Voetverwarming

  Karel had er de afgelopen weken al reikhalzend naar uitgekeken: de VSK-beurs. Hij kon er natuurlijk ook niet omheen. Zijn mailbox stroomde de laatste maand vol met nieuwsbrieven over de beurs, elke vakgerelateerde website had het er over, de vaktijdschriften buitelden over elkaar heen met specials en menig vakmedium vlogde, twitterde en facebookte over het event. Kortom, Karel was er flink voor opgewarmd. Vandaar dat hij dinsdagochtend om 09.30 uur al voor de deur van …Lees meer »
 • Minimalistisch verwarmen

  Minimalistisch verwarmen

  Aan het begin van het nieuwe jaar proberen veel mensen hun enigszins uitgepuilde lichaam, dat tijdens de feestdagen veel meer vocht had vastgehouden dan gebruikelijk, weer in een respectabele vorm te krijgen. Ook Karel was door mevrouw Karel op een dieet gezet en naar de sportschool in de buurt gestuurd. De kilootjes ‘vocht’ mochten er van haar wel weer vanaf. Morrend had Karel ingestemd en was hij (gelukkig samen met een vriend met een soortgelijk …Lees meer »
 • Pakkans

  Pakkans

  Karel is een man van aanpakken, hij pakt wat hij pakken kan. Vorige week nog nieuwe studentenkamers, deze week onder andere het ontstoppen van de gootsteen van het olifantenverblijf in een dierentuin, het tegelen van een badkamermuurtje bij een dorpsgenoot en een aantal keteltjes aan de gang helpen die niet meer helemaal lekker werkten. Vaak zijn de werkzaamheden die Karel uitvoert van slechte kwaliteit, maar hij komt er nagenoeg altijd mee weg. Mocht hij er …Lees meer »
 • Deelverwarming

  Deelverwarming

  Karel is natuurlijk een fantastische installateur, maar hij kan nog veel meer. Hij is bijvoorbeeld ook een kei in laswerk en het tegelen van muurtjes. Deze week mocht Karel een andere discipline combineren met zijn werk als installateur: gipsmuurtjes plaatsen. Bij een nieuw te realiseren studentenhuis werd hij gevraagd om voor de verwarming te zorgen in elke studentenkamer. Én of hij één van de ruimtes in tweeën kon delen, zodat er twee studenten in konden …Lees meer »
 • Stickers plakken

  Stickers plakken

  U kent ze vast wel, de stickers die aangeven wanneer er onderhoud is gepleegd aan een installatie. Dat is natuurlijk hartstikke handig voor een collega die op een later tijdstip langskomt. Dan weet hij tenminste ongeveer wat hij wel en niet moét doen. En de eigenaar van de ketel kan zo direct zien wanneer er voor het laatst onderhoud is gepleegd. Altijd een gerust gevoel als alles piekfijn in orde is. Karel maakt ook gebruik van …Lees meer »
 • Turbo wasbak

  Turbo wasbak

  Normaal gezien is Karel niet de persoon met de meest innovatieve constructies of meest duurzame en veilige oplossingen. Zo zijn de gemonteerde installaties van Karel vaak te vinden onder het kopje ‘wenkbrauwen fronsend’ en kunnen ze worden onderverdeeld in subcategorieën: ‘dat-meen-je-niet’, ‘dat-werkt-toch-nooit’, ‘levensgevaarlijk’ of ‘als-dat-maar-goedkomt’ (en uiteraard combinaties hiervan). Deze week excelleert hij echter in een ‘ras stukje vakwerk’. Karel moest aan de slag bij een lokale ‘auto-pimper’ om daar het sanitair van een opfrisbuurt …Lees meer »
 • Knoop erin

  Knoop erin

  De afgelopen week heeft u waarschijnlijk in spanning afgewacht of onze oude klusser opnieuw in de luiers zou komen te zitten. Voor Karel was het een onzekere tijd. Maar gelukkig bleek het allemaal loos alarm te zijn. En dus kon Karel deze week weer met een gerust hart en een helder hoofd zijn werkzaamheden oppakken. Mevrouw Karel had hem wel gevraagd toch eens na te denken over het laten afsluiten van zijn leidingwerk. Om in …Lees meer »
 • Lange armen

  Lange armen

  Karel is compleet de weg kwijt sinds zijn hartstochtelijke nacht met mevrouw Karel van vorige week (rubbertje). Werkzaamheden die hij al had aangenomen schuift hij met smoesjes voor zich uit. Hij doet alleen nog klussen die echt niet kunnen blijven liggen. Maar daar is hij dan met zijn hoofd ook totaal niet bij. Typisch Karel, hoor ik u denken, die is er nooit helemaal bij. Maar als hij dat zelf al toegeeft, moet het wel heel …Lees meer »
 • ‘Rubbertje’

  ‘Rubbertje’

  Karel loopt al een aantal dagen met een zwaar en mistroostig gevoel rond. Nu denkt u waarschijnlijk direct: ‘herfstdepressie’. Maar daar is Karel juist niet zo bevattelijk voor. Nee, het betrof een heikele gebeurtenis tijdens een amoureuze nacht met zijn vrouw de afgelopen week. De getroffen maatregel om toekomstig nageslacht te voorkomen, bleek enige scheurtjes te hebben opgelopen als gevolg van Karels hartstochtelijke enthousiasme. Nu is mevrouw Karel niet meer de allerjongste, maar de interne huishouding …Lees meer »
 • ‘Some like it (not) hot’

  ‘Some like it (not) hot’

  De kou mag inmiddels over ons land zijn getrokken, Karel kijkt met zijn klanten alweer vooruit naar de enorm warme zomers die er ongetwijfeld aan zullen komen. Eén van die klanten, een bewoner van een appartementencomplex, had zich het afgelopen jaar diverse keren ‘ongans gezweet’ en vond het nu de tijd voor maatregelen om zijn appartement de komende zomerperiode lekker koel te kunnen houden. Of Karel even een airco kon aanleggen en welke hij dan …Lees meer »
 • Met de Franse slag

  Met de Franse slag

  Afgelopen week kreeg Karel een belletje van de eigenaar van een Frans restaurant. “De ketél dpet et niet mer et er marche watér uit een rouge ding bij de ketél.” Voor super-loodgieter Karel was het natuurlijk direct duidelijk wat de Frans-Nederlandse eigenaar bedoelde: een lek expansievat. Karel raadde de man aan voorlopig even een emmertje onder het vat te zetten. Hij was nog wel een tijdje bezig met een ander klusje en zou er daarna …Lees meer »
 • Dwergendouche

  Dwergendouche

  Sinds de neef van Karel opa is geworden, loopt Karel daar nagenoeg de deur plat. Zijn kleine naamgenoot mag dan pas een half jaar oud zijn, toch kan hij het niet laten om elk vrij moment zijn achterneefje te bezoeken. Het liefst zit hij dan met kleine Karel op schoot sprookjes op te lepelen uit de boeken van de gebroeders Grimm of Hans Christiaan Andersen. Afgelopen weekend was hij net bezig met Sneeuwwitje en de …Lees meer »
 • Brandveiligheid boven alles

  Brandveiligheid boven alles

  U kent Karel natuurlijk als een van de meest veilig werkende `installateurs` uit uw vakgebied. Als het gaat om elektrotechniek is Karel er bijvoorbeeld als de kippen bij om gevaarlijke situaties direct op te lossen. Ook op het gebied van gevaarlijke afstapjes op bouwplaatsen is Karel de man. Maar zoals het wel vaker bij onze meesterklusser gaat, is zijn aandachtspanne soms wat aan de korte kant. Ook deze week had Karel na een weekje herfstvakantie …Lees meer »
 • Hartverwarmend

  Hartverwarmend

  De afgelopen keren heeft u Karel vooral kunnen zien als allround w-installateur. Karel is de man als het gaat om fantastische badkameroplossingen en een kei in de verwarmingshoek. Maar Karel is werkelijk van alle markten thuis. Ook als het gaat om beveiligings-, meet-, regel- en elektrotechniek staat Karel zijn mannetje altijd op indrukwekkende wijze. Door zijn brilliante oplossingen weet hij de meest onsamenhangende dingen bij elkaar te brengen. Zo is hij de bedenker van aquapower, …Lees meer »
 • Warme deken

  Warme deken

  De herfst heeft inmiddels ook ons kikkerlandje bereikt. Dat betekent voor Karel vooral veel cv-werk. Een lokaal hotel belde hem op. Of hij zo spoedig mogelijk langs kon komen. Het begon wat onbehaaglijk te worden in één van de hotelruimten. Diverse gasten hadden hierover al geklaagd. Het ging om een smalle gang waar feitelijk geen plaats meer was voor een radiator. Hooguit voor zo’n modern strak en smal model dat ‘een strak lijnenspel’ met de …Lees meer »
 • Super Chinese tegellijm

  Super Chinese tegellijm

  Sinds een paar maanden koopt Karel geregeld zijn installatiematerialen over de grens. Logisch, horen wij u denken, als je in de buurt van Duitsland of België woont zijn de prijzen voor installatiematerialen soms een stuk goedkoper. Karel snuffelt echter een stukje verder over de grens: China om precies te zijn. Op Alibaba.com haalt hij voor erg weinig geld de meest uiteenlopende producten weg. “Goedkóóp!, niet normaal”, aldus Karel. Deze keer had hij een partij super …Lees meer »
 • Lowtech betonkernverwarming

  Lowtech betonkernverwarming

  Een goede vriend van Karel belde hem afgelopen week op. Of hij eens langs kon komen om mee te denken over een nieuwe verwarmingsoplossing. De vriend had net van het voorjaar een nieuwe plavuizenvloer aan laten leggen. Maar, zoals wel vaker het geval is, klaagde zijn eega binnen no-time over koude voeten. En hoewel hij haar al een paar nieuwe sloffen cadeau had gedaan voor haar verjaardag, hield het klagen niet op. Wist Karel een …Lees meer »
 • Turbo flush

  Turbo flush

  Al vrij snel na zijn vorige klus in de plaatselijke supermarkt werd Karel teruggeroepen door de supermarkteigenaar. Het spoelvermogen van de geïnstalleerde toiletpot bleek toch wat de wensen over te laten. De eigenaar zag de behoeften van zijn klanten liever niet in de toiletpot rond dobberen en verzocht Karel hier wat aan te doen. Mijmerend stond hij voor de pot, zich afvragend hoe er meer water zou kunnen vrijkomen bij het doortrekken. Onze klusser zou …Lees meer »
 • Hoge druk in de kleinste ruimte

  Hoge druk in de kleinste ruimte

  Om toch een beetje op de hoogte te blijven van alles wat er gebeurt op sanitairvlak, had Karel zich aangemeld voor het onlangs gehouden internationale sanitaircongres in Haarlem. Ook als allround installateur vond hij dat zijn kennis op dit vlak wel eens wat bijgespijkerd mocht worden. En wie weet konden de mensen daar nog wat leren van de vele creatieve oplossingen die hij in de afgelopen jaren had weten te realiseren. Een van de hoofdonderwerpen …Lees meer »
 • Water moet stromen

  Water moet stromen

  Na een verkwikkende zomervakantie is Karel weer vol enthousiasme met zijn dagelijkse werkzaamheden aan de slag gegaan. Zijn agenda staat inmiddels overvol; er komen weer drukke tijden aan voor onze handige klusser. Begin deze week wist Karel al op fenomenale wijze wat keteltjes te monteren. Woensdag bezocht hij een klant die graag de elektra en waterleiding in de keuken wilde laten verleggen vanwege de aanschaf van een nieuwe keuken met kookkraan. Nu had Karel de …Lees meer »
 • De klant met twee rechterhanden

  De klant met twee rechterhanden

  Hij kon niet langer wachten. In de kelder stond een prachtige nieuwe cv-ketel, maar zijn vaste installateur Karel wilde pas over een paar weken langskomen om dat apparaat op te hangen. “Dan doe ik het toch lekker zelf”, dacht de klant. “Ik ga niet wachten tot Karel is terug is van vakantie. Met mijn twee rechterhanden is de klus zo geklaard. Zoo, even een vulkraan in de aanvoer, de inlaatcombinatie in de warmwaterleiding en ja …Lees meer »
 • Volledig de weg kwijt

  Volledig de weg kwijt

  Karel is enige tijd geleden naar het zonnige zuiden vertrokken voor een welverdiende vakantie. Wij dachten dat zijn werk onnavolgbaar was. Maar niets blijkt minder waar. Van Karel hebben we begrepen dat hij de weg naar zijn vakantieadres snel heeft weten te vinden. De ‘installateur’ die dit werk heeft afgeleverd moet de weg volledig kwijt zijn geweest. Hoe ingewikkeld kan het zijn? We ontvingen deze foto van Carl-peter Goossen van BouwNext groep BV. Ook zo’n prachtig vakwerk …Lees meer »
 • Veilige slippers

  Veilige slippers

  Karel gaat de komende weken bijkomen van een jaar keihard werken(Kijk maar eens onderaan deze pagina naar al zijn ‘pracht’ klussen). Met zijn gezin vertrekt hij naar de Spaanse zon. De auto staat al volgestouwd voor de deur. En ook nu neemt onze vakman pur sang geen enkel risico. De spanning van de banden, het oliepeil, de ruitenwisservloeistof… hij heeft het allemaal gecontroleerd. De caravan staat bovendien tot de nok toe gevuld met blikken groenten, …Lees meer »
 • Flexibel badderen

  Flexibel badderen

  Met de opkomende vergrijzing ziet ook Karel dat er steeds meer geld te verdienen valt met handige oplossingen voor de wat oudere medemens die graag wat langer thuis wil blijven wonen. Afgelopen week was hij bij een echtpaar uit die categorie. De man, een krasse knar van inmiddels 80, werd wat slechter ter been en had Karel gevraagd om eens na te denken over een toegankelijkere badkamer. In de huidige badkamer zat een bad met …Lees meer »
 • Onderbelichte onderdelen

  Onderbelichte onderdelen

  Het hoekstopkraantje van het wastafeltje, de straalregulator van de badkraan, het onderblok van de radiator, de warmtewisselaar van de cv-ketel en de koperspiraal in een close-inn boiler. Zo maar lukraak een aantal componenten die Karel dagelijks in zijn handen heeft, of waarmee hij aan het werk is. Maar eenmaal geïnstalleerd ziet nagenoeg niemand ze meer. Terwijl het toch stuk voor stuk installatietechnische pareltjes zijn, vindt Karel. Neem nou de radiator die hij van de week …Lees meer »
 • Perfect gebogen hogedruk radiatortoevoer

  Perfect gebogen hogedruk radiatortoevoer

  Een maand of wat geleden werd Karel gevraagd of hij het atelier van een surrealistische schilderes van verwarming wilde voorzien. Ondanks dat hij dit werk natuurlijk fantastisch had uitgevoerd, had de kunstenares wat klachten over de warmteafgifte van de radiator. Karel had deze met een artistieke kwinkslag opgehangen, waarover hij zelf uitermate te spreken was geweest. Dat de radiator daardoor wat minder zou functioneren vond hij op dat moment niet noemenswaardig. De klant benoemde het …Lees meer »
 • Veiligheid voor alles

  Veiligheid voor alles

  Sinds zijn hachelijke avontuur in de supermarkt (waar hij vast kwam te zitten in een ventilatiekanaal), lette Karel extra op veiligheid bij het uitvoeren van zijn klussen. Vakkundig beveiligde stopcontacten in babykamers, radiatoren opgehangen aan zoveel mogelijk beugels en thermostaatkranen begrensd op een temperatuur van maximaal 38 graden. Het behoort tegenwoordig tot het standaard repertoire van onze specialist en alleskunner. Deze week was Karel te vinden op een bouwplaats, waar er in zijn ogen een …Lees meer »
 • Vreeskunst

  Vreeskunst

  Al eerder deed kunstliefhebber Karel van zich spreken met een fraai stukje radiatorsurrealisme. Een door hem net niet helemaal recht opgehangen radiator maakte het atelier van een surrealistische schilderes helemaal af. De klant had er Karel niet eens om gevraagd. Eigen initiatieven nemen is dan ook één van de specialiteiten van onze alleskunner. Maar dat kunst wat Karel betreft niet altijd pontificaal zichtbaar hoeft te zijn, blijkt wel uit een onlangs door hem geklaarde klus. …Lees meer »
 • Elektrisch douchen

  Elektrisch douchen

  Nadat Karel de afgelopen week even lekker met vrouw en dochter wat welverdiende vrije tijd had doorgebracht in een warm land aan de Middellandse zee, was hij weer helemaal opgeladen. Fluitend en vol energie begon hij afgelopen maandag aan zijn eerste klus van de week: een badkamerrenovatie. Het was een complete klus, met tegelwerk, sanitair en elektra. Echt zo’n klus waar hij zich een aantal dagen volledig in kon onderdompelen. De klant, in het bezit …Lees meer »
 • Ultra flexibel pv-systeem

  Ultra flexibel pv-systeem

  Je kunt er als installateur natuurlijk niet meer omheen: met het oog op de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid, zal iedereen uiteindelijke duurzame producten moeten gaan installeren. En pv-panelen horen daar gewoon bij. Natuurlijk is de toepassing ervan inmiddels (bijna) gemeengoed geworden, maar lang niet elke installateur wil zijn vingers hieraan branden. Karel is echter geen man met watervrees. Als er geld te verdienen valt, is het wat hem betreft al snel goed. Om die reden …Lees meer »
 • Extra veilig stopcontact

  Extra veilig stopcontact

  De broer van Karel was vorige week voor het eerste opa geworden en daarvan bracht hij onze vakman natuurlijk direct op de hoogte. Alles was prima gegaan, mooie stevige jongen met een goede kop krullen. De kleine telg was ook nog eens vernoemd naar zijn peetvader Karel, die vanzelfsprekend helemaal verguld was met zijn naamgenoot. Hij had zich, compleet met enorme knuffelbeer, vrouw en dochter, dan ook direct de volgende dag naar het huis van …Lees meer »
 • Urinwaar?

  Urinwaar?

  ?Soms krijgt ook Karel klussen die eigenlijk niet kunnen. De klus van deze week was er zo eentje. Hij moest een toiletruimte inrichten met twee urinoirs waarvoor overduidelijk geen plaats was. Eentje ophangen was het probleem niet; maar die tweede pot kon hij met geen mogelijkheid kwijt zonder dat (bij gebruik van beide urinoirs) de heren elkaar zouden bewateren. Na lang nadenken wilde Karel het bijltje er bij neergooien, iets wat hem eigenlijk nooit overkwam. …Lees meer »
 • Warme roker

  Warme roker

  U kent ze vast wel, die types met gewoonten waar ze maar niet vanaf komen. De nagelbijters onder u mogen zich nu aangesproken voelen. Maar ook uw collega met zijn koffieverslaving (die waarschijnlijk nu alweer bij de automaat te vinden is). Karel zelf behoort ook tot de harde kern van verslaafden. Zijn dag begint pas echt als hij zijn eerste sjekkie heeft gedraaid en deze op de rand van zijn bed heeft opgerookt. Dit was …Lees meer »
 • Radiatorsurrealisme

  Radiatorsurrealisme

  Dat installeren een kunst op zich is, wist Karel al langer. De afgelopen week kon hij deze wijsheid eens aantoonbaar maken met een fraaie verwarmingsklus. De klant in kwestie had net zijn complete zolder laten renoveren tot mooi atelier voor de vrouw des huizes, een niet onverdienstelijk surrealistische schilderes. Het zag er allemaal piekfijn uit. Het nieuwe dakraam zorgde voor het juiste licht in het atelier. Eén minpuntje: de radiator bevond zich helemaal aan de …Lees meer »
 • Draadloze muurlader

  Draadloze muurlader

  De gadget minnende dochter van Karel verbaasde hem vorige week weer eens. Ze laadde haar mobieltje op door deze op een soort bierviltje met stekker te leggen. Bleek dat Karels altijd-met-de-laatste-trends-meelopende oogappel een draadloze oplader had aangeschaft voor haar (uiteraard) onlangs aangeschafte telefoon. “Reuze handig pap”, had ze gezegd. “Hoef je nooit meer te prutsen met die rottige kabeltjes.” Met de duizelingwekkende gedachte dat stroom dus blijkbaar draadloos kan worden overgebracht, ging Karel naar zijn …Lees meer »
 • Buisverwarming

  Buisverwarming

  Er belde vorige week een klant naar Karel, bij wie hij een aantal weken geleden ‘vakkundig’ een radiator had opgehangen. De klant beklaagde zich erover dat hij zijn woonkamer zelfs met deze nieuwe radiator niet warm gestookt kreeg. ‘Tja,’ bedacht Karel, ‘ik heb weliswaar geen warmteberekening uitgevoerd, maar dat radiatortje dat ik laatst voor weinig op de kop had getikt paste echt perfect in de woonkamer van deze meneer.’ De klant had overigens ook beaamd …Lees meer »
 • Ingeblikt

  Ingeblikt

  “Meneer de installateur, kunt u ook iets doen aan dat niet werkende ventilatiesysteem?”, had de hoofdkassière van de plaatselijk supermarkt aan Karel gevraagd toen hij daar was voor een periodiek stukje onderhoud. Karel knikte instemmend. Hij wist nog exact waar alles zat. Enkele jaren geleden had hij hier de luchtbehandeling op zijn eigen vakkundige wijze aangelegd. Dit was echt weer zo’n klusje waar wat meerwerk in rekening gebracht kon worden. En daar houdt Karel wel …Lees meer »
 • Gebakken Lucht

  Gebakken Lucht

  Regelmatig verschijnen er artikelen in de vakbladen over het belang van een goed ontlucht cv-systeem. Het is natuurlijk algemeen bekend dat een ontlucht en ontgast verwarmingssysteem het beste functioneert, zuiniger werkt en natuurlijk erosie van de leidingen tegengaat. Helaas betekent dit niet automatisch dat onze gevierde klusser Karel hiervan op de hoogte is. Hij vroeg zich vorige week voor het eerst af waar die rare kraantjes voor dienen op de installaties die hij met enige …Lees meer »
 • Boilerafvalvat

  Boilerafvalvat

  Karel is zich steeds vaker bewust van het feit dat hij toch echt mee zal moeten met zijn tijd. Duurzame installatietechniek speelt inmiddels een steeds grotere rol in zijn werkzaamheden. Hij draaide natuurlijk zijn hand al niet om voor een zonnepaneeltje, LTV-radiator of warmtepomp. En ook de klus van deze week was voor hem een appeltje-eitje. Het aansluiten van een warmtepomp met boilervat is ook een fluitje van een cent. ‘Iedereen kan toch zo’n ding …Lees meer »
 • Lekker plakken

  Lekker plakken

  Vorige week kwam een foto van Karel langs waarop zijn inventieve gootverwarming was te bewonderen. De aansluiting daarvan werd, zoals altijd, in de voor Karel kenmerkende stijl uitgevoerd. Wij dachten dat dit genoegzaam bekend zou zijn, maar toch vroegen diverse van zijn collega’s ons nog naar het vakwerk dat Karel binnen in de kelder had uitgevoerd. En aangezien wij iedereen graag te vriend houden, deze keer dan maar een foto van Karels keldergeklus. U ziet …Lees meer »
 • Gootverwarming

  Gootverwarming

  Na de fantastisch uitgevoerde cv-installatie van vorige week, mocht Karel direct door met een ander cv-klus. De aansluiting daarvan werd natuurlijk met dezelfde, voor Karel kenmerkende, stijl uitgevoerd. Dus die foto’s kent u natuurlijk al. Maar Karel moest ook nog wat met de rookgasaanvoer aanvangen. De cv-installatie had hij in de kelder van het pand geïnstalleerd, maar nu moest hij op één of andere manier nog naar buiten toe met de rookgassen. Nadeel was wel …Lees meer »
 • Druk, druk, hele hoge druk

  Druk, druk, hele hoge druk

  Karel merkt dat de economie weer lekker aantrekt. Hij krijgt weer regelmatig wat leuke grote klussen. Zo ook afgelopen week. Een echtpaar laat een mooi huis bouwen en aan Karel werd gevraagd of hij de cv- en vloerverwarmingsinstallatie kan aanleggen. Dat was lekker verdienen voor Karel: een ketel, expansievat, vele meters leiding. Dat kon hij mooi met een fikse marge bij de klanten in rekening brengen. ‘Die hebben toch geld genoeg’, dacht onze topklusser, ‘want …Lees meer »
 • Lichtend voorbeeld

  Lichtend voorbeeld

  Karel heeft de afgelopen kerstvakantie eens lekker thuis doorgebracht. Normaal gesproken zoekt hij de sneeuw op of de echte kou in Scandinavië. Maar dit keer zat er een echte Nederlandse witte kerst aan te komen, dacht de goede man. Dus had hij zijn stapel haardhout aangevuld, genoeg chocolademelk in huis gehaald (samen met enkele flesjes strohrum voor de ‘smaak’), zijn foute kersttrui opgesnord en de sneeuwschuiver alvast van het zoldertje in zijn schuurtje gehaald. De …Lees meer »
 • Benauwd badderen

  Benauwd badderen

  Het sanitairwerk van Karel liep gelukkig redelijk door; de klusjes druppelde aardig binnen. Ook deze week lag er weer wat afvoerwerk te wachten. Na de PVC-banaan van twee weken geleden en de dure koperklus van vorige week, kreeg onze specialist dit keer een uitgebreide badkamerrenovatie voor zijn kiezen. De klant in kwestie had het plan opgevat om de kamer van zijn zoon – die net uit huis was gegaan – te laten betrekken bij zijn …Lees meer »
 • Goedkoper

  Goedkoper

  Het is vaker gezegd dat Karel graag op de kleintjes let. Al dat materiaal kost klauwen vol met geld. Sinds een paar maanden merkt Karel bovendien dat er wat Oost-Europese werkers klusjes van hem afpakken. Uiteraard door veel lagere prijzen te vragen voor het harde werk dat Karel eigenlijk had moeten doen. Het kwam steeds vaker voor dat hij naast een klus greep. Dat kon zo niet langer. Ook hij eet graag zijn boterhammen met …Lees meer »
 • PVC-banaan

  PVC-banaan

  U kent dat vast wel, je bent ergens net lekker bezig en merkt dat je iets in de bus hebt laten liggen. Of, erger, je bent een specifiek onderdeel vergeten mee te nemen. Als u Karel al een tijdje volgt, is dat toch wel één van zijn meest voorkomende ergernissen. Vooral aan het teruglopen naar zijn bus heeft Karel een gruwelijke hekel: zijn welbekende AARGH-momentje. Maar u weet dan ook dat hij altijd wel een …Lees meer »
 • Kastverwarming

  Kastverwarming

  Karel kon deze week weer eens fijn ‘old-school’ aan een convectorput werken. Zijn klant wilde van alle radiatoren in zijn huis af en vond vloerverwarming niet handig nu hij net een nieuw tapijt had laten leggen. Dus had hij Karel om een alternatief gevraagd. Natuurlijk had Karel het over wandverwarming kunnen hebben, of desnoods klimaatplafonds, maar Karel dacht terug aan de goeie-ouwe-tijd. De tijd van het gaten zagen in de vloer en het leidingwerk wegstoppen …Lees meer »
 • Karel cardboard-kanaal

  Karel cardboard-kanaal

  Karels dochter kwam vorige week met een nieuw stukje techniek thuis waarnaar onze vakman met enige verbazing heeft staan kijken. Het bleek een google cardboard bril te zijn, zo’n kartonnen bril waar je je mobiel in stopt om virtual reality video’s te zien en spelletjes en te spelen. Dat zou nog wel eens de toekomst kunnen worden, ook voor mijn vakgebied, dacht Karel. “Stel je toch eens voor dat je virtueel hele installaties aanlegt en …Lees meer »
 • Vat krijgen

  Vat krijgen

  Er komt de laatste tijd steeds minder werk binnen bij Karel. Was het eerst nog zo dat hij elke dag van de week lekker aan de slag kon gaan, sinds een week is het opeens een stuk rustiger. Zoals wist hij de afgelopen week maar één klusje aan te nemen. En het was ook nog eens een werkje dat hooguit een dag zou duren. Een simpele ketelvervanging, dus zeker geen dikke nadenkklus voor Karel. Echt …Lees meer »
 • Condenseren moet je leren

  Condenseren moet je leren

  Nadat Karel vorige week de badkamer en het kleine kamertje van een klant een opfrisser had gegeven, ging hij deze week aan de slag in een supermarktje bij hem in de buurt. De zoon had de zaak van zijn vader overgenomen, een nog ouderwetse SRV-dienst. Hij had echter weinig zin om nog met die roestige wagen te gaan rondrijden en daarom een bedrijfspandje gekocht waar de lokale buurt zelf maar naartoe moest komen. Karel werd …Lees meer »
 • Kleine wasjes, grote boodschappen

  Kleine wasjes, grote boodschappen

  De klant waar Karel deze week een klusje moest klaren, had een nogal ingewikkeld vraagstuk. Of hij een bad in de badkamer kon aanleggen i.p.v. de huidige douche. Nu is dat natuurlijk niet al te ingewikkeld (zelfs Karel lukt dit zonder al te veel kleerscheuren). De crux zat hem in het feit dat de klant in de badkamer de wasmachine had staan. Met de installatie van een bad was hiervoor geen plaats meer. De klant …Lees meer »
 • Kort lontje

  Kort lontje

  Een goede vriend belde Karel vorige week radeloos op. Hij was het steen en been geklaag van zijn wederhelft helemaal zat. De vriend (zelf geen technicus) vertelde dat zijn vrouw aan één stuk doorzeurde over de temperatuur in hun slaapkamer. In de zomer is het er altijd te heet en in de winter steevast te koud. Dit ondanks het feit dat Karel vorig jaar nog een prima splitunit voor weinig had geïnstalleerd. Hij smeekte Karel …Lees meer »
 • Carnavalskrakers

  Carnavalskrakers

  Ook al woont Karel boven de rivieren, het is toch een fervet carnavalsliefhebber. En zo’n 1,5 maand voor de 11e van de 11e beginnen de eerste carnavalskrakers al in zijn hoofd rond te zingen. Het complete genre van ‘Mien waar is mijn neus’ tot ‘Hele grote bloemkolen’. En uiteraard neemt hij die deuntjes vrolijk mee naar zijn werk. Vorige week nog naar een nieuwbouwklus; best een aardig werkje zo alles bij elkaar: Ventilatie, verwarming, elektra, …Lees meer »
 • Karel vs. het hoek urinoir

  Karel vs. het hoek urinoir

  Karel is zo goed geworden in het besparen op installatiemateriaal, dat hij ruim geld overhield om zijn vrouw en dochter maar eens mee uit eten te nemen. Een belletje naar zijn favoriete restaurant in Dwingelo voor een reservering stond al op zijn to-do-list, maar de eigenaar van het restaurant (een goede klant van Karel) was hem al voor. De restaurateur vroeg Karel een nieuw hoek-urinoir op te hangen. De zaken van de uitbater gingen echter …Lees meer »
 • Karels bespaartips deel II

  Karels bespaartips deel II

  Vorige week bespraken we een bespaartip Karel: bezuinigen op ‘enorm dure dakplaten’. Ook als het gaat om elektra heeft Karel de nodige tips in huis. Neem het elektraklusje dat hij afgelopen week uitvoerde: vervangen van wat elektraleidingen, reviseren van de zekeringenkast; appeltje eitje. Nadat al een flinke duit te hebben besteed had aan pvc en vd-draad, vond hij het wel welletjes met de renovatie van de zekeringenkast. Zo’n zekering is toch al snel twee tientjes, …Lees meer »
 • Besparen met Karel

  Besparen met Karel

  Ketelklusjes zijn lekker lucratief als je Karel heet. Een uitgelezen kans om te besparen op beugels en leidingwerk. Jammer dat de stookruimte bij één van zijn klusjes zich onder een plat dak bevond. Moest hij dan toch maar een in zijn ogen onnodige en dure aanschaf doen? Nee toch? Want zeg nou zelf, zo’n dakdoorvoerplaat is toch complete onzin als je een perfect gat kunt zagen met een 7-gatenzaag. Oké, het kan af en toe …Lees meer »
 • K.I.S.S. BaOpt volgens Karel

  K.I.S.S. BaOpt volgens Karel

  Karel kon de afgelopen week weer werken met zijn geliefde kanaaltjes. De klant, een uitbater van een muziekwinkel bij hem in het dorp, had een nieuw pand betrokken en Karel was gevraagd de ventilatie te installeren. Nu had Karel de afgelopen jaren dikwijls gelezen over het Bauer-principe: in plaats van gerichte luchtstroming veroorzaakt het principe van Albert Bauer (BaOpt) een ongerichte stroming. De toegevoerde lucht en de lucht in de ruimte worden perfect gemengd met …Lees meer »
 • PoKarelmon

  PoKarelmon

  Karel is in een man die graag met zijn tijd meegaat. Hij wil altijd overal van op de hoogte zijn en doet aan elke rage mee. Karel is zo iemand die vroeger op school in zijn bureautje voor de zekerheid zijn knikkerzak, springtouw en jojo al had klaarliggen. Om er maar als eerste bij te kunnen zijn als één van de bekende jaarlijkse rages weer los zou barsten. Zo ook nu. Karel zag dat zijn …Lees meer »
 • Wokkelgas

  Wokkelgas

  Nog nagenietend van het glooiende Rhone gebied, waar Karel van de zomer heerlijk 3 weken met zijn caravan vrouw, hond en jongste dochter vertoefde, ging hij vorige week weer met frisse tegenzin aan het werk. Terwijl hij aan zijn eerste klus van de dag begon, mijmerde hij nog wat na over de mooie Rhone-vallei, zijn vrouw in bikini en natuurlijk de fantastische wijnen die hij gedronken had. Tijdens zijn vakantie had Karel met veel plezier zijn …Lees meer »
 • Ge-emmer

  Ge-emmer

  Zo kruipend naar de maand juli begint het bij Karel te kriebelen. Hij is zijn bed niet uit te branden, zijn dagelijkse routine is compleet zoek. In werk heeft hij geen zin meer. Kortom, hij is toe aan vakantie. Vorige week was bijvoorbeeld zo’n week dat zelfs zijn geliefde kanaaltjes hem niet meer blij konden maken. En als u Karel een beetje kent, weet u dat hij een spreekwoordelijke moord doet om een kanaal te …Lees meer »
 • kraandesign

  kraandesign

  Internet en Karel gaan nog niet erg goed samen. Het liefste bestelt onze vriend al zijn spulletjes vanuit de stapels catalogi die verspreid door zijn kantoortje liggen. Of het nou van de plaatselijk groothandel is of van de airco-fabrikant. Karel heeft van alle leveranciers wel een papierenboekwerk in huis. Zelfs allemaal van de huidige jaargang, daar is hij dan wél weer erg accuraat in. Zo ook een grote stapel sanitair gerelateerde folders, flyers en naslagwerken. …Lees meer »
 • Groene stroom, wel zo veilig!?

  Groene stroom, wel zo veilig!?

  “Dat milieu is toch wel een dingetje hé”, had collega-zelfstandige Frans laatst tegen Karel gezegd. “Al die plannen om die fossiele brandstoffen en uitstoot terug te dringen. En dan de opkomst van groene stroom, zou dat nou wat veranderen aan NEN1010 en het veilig werken?” Karel had Frans vertwijfeld aangekeken, maar een beetje geknikt en had het gesprek snel verlegd naar die Dino-plaatjes van Albert Hein (dinosauriërs zijn tenslotte ook fossielen). Het begrip fossiele brandstoffen …Lees meer »
 • Binnenstebuitendeel

  Binnenstebuitendeel

  Het is de afgelopen tijd behoorlijk warm geweest. Dus Karel was vooral druk in de weer met airco-installaties. De ene na de ander splitunit hing hij op bij zijn klantjes. Lekkere omzet natuurlijk, maar man wat zijn die buitenunits toch zware en onhandige dingen, vooral in die bloedverziekende hitte. Toen hij vorige week zijn derde split binnenshuis gemonteerd had, restte hem enkel nog de buitenunit te monteren. Op zich geen probleem om de unit buiten …Lees meer »
 • Beugelen op z’n Karels

  Beugelen op z’n Karels

  Zelfs Karel houdt zijn vaknieuws wel redelijk bij. Al is het bij hem vaak een ‘klok en klepel verhaal’. Zo zag hij regelmatig iets in het nieuws over beugelen, ofwel beugelen om rookgasafvoeren vast te zetten om zo de kans op koolmonoxidevergiftiging drastisch te verminderen. Of zoals de NEN norm NPR 3378 ‘Praktijkrichtlijn gasinstallaties, aanleg van gebouwgebonden gasleidingen’ stelt, dat de gasleidingen om de 40 cm vast moeten zitten met een zadel. Kortom beugelen van …Lees meer »
 • Toilet aan zee

  Toilet aan zee

  Karel kwam deze week bij een echtpaar dat graag het toilet gerenoveerd wilde hebben. De bestaande wc-pot stamde nog uit begin jaren ’80 en het bruine tegelwerk kon inmiddels echt wel een opfrisser gebruiken. Gewoon een normale klus dus voor Karel. Hij had een mooie standaardpot gehaald bij de plaatselijke bouwmarkt en op verzoek van de vrouw van de opdrachtgever een combinatie van verschillende kleuren blauw mozaïektegeltjes voor de muren, om een soort van strand-gevoel …Lees meer »

[logo-slider]