• Leidingspecialist neemt deel aan initiatief om woningen energieneutraal te maken

  Leidingspecialist neemt deel aan initiatief om woningen energieneutraal te maken

  Viega Nederland neemt deel aan de Klimaatmissie Nederland, een initiatief om (bestaande) woningen energieneutraal te maken. Het startschot voor het eerste project in Eemnes werd recent gegeven. Klimaatmissie Nederland fungeert daarbij als samenwerkingsmodel tussen fabrikanten, lokale bedrijven, overheden en woningeigenaren. Viega tekent in dit initiatief voor het installatietechnische leidingwerk. Om bestaande woningen energieneutraal te maken, voorziet Klimaatmissie Nederland bouwkundige en installatietechnische ingrepen. Bouwkundig richt de aandacht zich op het zo volledig mogelijk isoleren van de …Lees meer »
 • Zweden al toe aan tweede generatie warmtepompen

  Zweden al toe aan tweede generatie warmtepompen

  Van 16 tot en met 18 oktober vindt de vakbeurs Chillventa plaats. Deze internationale vakbeurs concentreert zich op energie efficiëntie, warmtepompen en koeltechniek. Installatienet was bij de internationale promotie-aftrap van de beurs deze week in Stockholm. Niet voor niets was de Zweedse hoofdstad hiervoor uitgekozen. Zweden is een voorloper op het gebied van warmtepompen. Waar we hier vooral nog druk zijn met het introduceren van de warmtepomp op grote schaal, zijn de Scandinaviërs inmiddels toe …Lees meer »
 • Uneto-VNI voorzitter zelf nog niet helemaal los van gas

  Uneto-VNI voorzitter zelf nog niet helemaal los van gas

  In een interview met Eneco krijgt Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra de vraag voorgelegd hoe duurzaam hij zelf leeft. Hij moet bekennen helaas nog niet ‘los te zijn’ van gas en met de kennis van nu vier jaar geleden zijn huis anders te hebben verduurzaamd. “Jammer genoeg wist ik toen nog niet wat ik nu wel weet. Ik heb een top geïsoleerd huis, label A. En ik heb zonnepanelen en een zonneboiler voor warm water. Ik woon in een buitengebied, dus ik had al geen klassieke gasaansluiting. Maar er staat wel …Lees meer »
 • Vakbeurs Hardenberg en OTIB breiden samenwerking uit

  Vakbeurs Hardenberg en OTIB breiden samenwerking uit

  Het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technische InstallatieBedrijf (OTIB) en Installatie Vakbeurs en Elektro Vakbeurs gaan hun samenwerking uitbreiden. Aan het ‘Loopbaancentrum’ en de ‘College Tour’ worden dit jaar een netwerksessie voor ondernemende vrouwen en kennis- en demonstratiesessies toegevoegd. “We zijn erg blij dat we de samenwerking met OTIB intensiveren. De technische installatiebranche is met bijna 10.000 bedrijven en ruim 120.000 werknemers één van de grootste branches van Nederland. We werken al een aantal jaren …Lees meer »
 • Vraag naar cv-ketels lijkt juist toe te nemen nu overheid van gas af wil

  Vraag naar cv-ketels lijkt juist toe te nemen nu overheid van gas af wil

  Uit een rondgang in de sector van het Financieele Dagblad blijkt dat er nog weinig beweging is om van het gas af te gaan. Installateurs en producenten van cv-ketels geven dit aan. Bij een aantal bedrijven neemt de vraag naar ketels zelfs toe. Feenstra bijvoorbeeld, zegt dit jaar al 10% meer cv-ketels te hebben geplaatst dan vooraf beraamd. Atag-directeur Marco van de Kamp schat in dat de hele sector ongeveer 1% à 2% meer ketels …Lees meer »
 • Warmte uit het riool verwarmt wooncomplex

  Warmte uit het riool verwarmt wooncomplex

  In Goes is een wooncomplex voorzien van verwarming door riothermie. Daartoe wordt warmte uit het riool gebruikt, bijvoorbeeld van de douche of wasmachine. De techniek is een vinding van de Zwitser Urs Studer, die zelf aanwezig was in Goes. Hij kondigde aan heel Nederland met deze techniek te willen veroveren. …Lees meer »
 • Kleine toename orders in de woningbouw

  Kleine toename orders in de woningbouw

  Bij de burgerlijke- en utiliteitsbouw zijn de orderportefeuilles in april onveranderd. Bij de woningbouw nam de werkvoorraad in deze periode iets toe. Bij de utiliteitsbouw daalde de werkvoorraad daarentegen iets. De helft van de bouwbedrijven gaven aan stagnatie in onderhanden werk te ondervinden. Voor deze bedrijven waren problemen in de personeelsvoorziening de belangrijkste oorzaak hiervoor. Bij vier op de tien bedrijven nam de productie in de afgelopen drie maanden toe. Ook beoordeelde vier op de …Lees meer »
 • NOM Keur voor snelbouwconcept

  NOM Keur voor snelbouwconcept

  VolkerWessels heeft het certificaat NOM Keur voor haar nieuwbouwconcept MorgenWonen NOM (nul-op-de-meter) gekregen. Leen van Dijke, voorzitter van Stroomversnelling, overhandigde het certificaat aan directeur Marinus den Harder op de Provada. NOM Keur garandeert dat een nul-op-de-meterwoning voldoet aan een vastgestelde kwaliteit en dat de woning de beloofde prestaties levert. Een NOM-woning is aardgasloos en levert zelf de energie die nodig is voor verwarming, warm tapwater en huishoudelijk gebruik. MorgenWonen is een concept dat binnen één …Lees meer »
 • Strukton en Unica gaan samen beheer en onderhoud voor ProRail uitvoeren

  Strukton en Unica gaan samen beheer en onderhoud voor ProRail uitvoeren

  ProRail heeft het technisch onderhoud van haar locaties in Zuid en Midden Nederland en voor haar monumentale hoofdkantoren in Utrecht ondergebracht bij een partnership tussen Strukton Worksphere en Unica. Onder de naam ProCUS gaan Strukton en Unica samen met Facilicom 19 gebouwen, terreinen en installaties van ProRail onderhouden. Unica en Strukton Worksphere voeren die opdracht de komende acht jaar als combinatie uit. Het beheer en onderhoud geldt voor alle gebouwgebonden installaties, bouwkundige elementen en de …Lees meer »
 • Krachtenbundeling in de bouw- en technieksector

  Krachtenbundeling in de bouw- en technieksector

  Overheden, kennisinstellingen en marktpartijen in de bouw- en technieksector gaan hun krachten bundelen om te komen tot langjarige kennisprogramma’s. Deze programma’s moeten een belangrijke basis gaan vormen voor het ontwikkelen en toepassen van innovaties. Die zijn noodzakelijk om aan de huidige grote maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden, zoals klimaatverandering, energietransitie en uitputting van grondstoffen. De inspanningen van dit innovatiecentrum zullen zich richten op concrete wensen voor korte en lange termijn vanuit de overheden, bouwondernemingen, …Lees meer »
 • ‘Warmtepompen alleen stimuleren waar warmtenetten onrendabel zijn’

  ‘Warmtepompen alleen stimuleren waar warmtenetten onrendabel zijn’

  Adviseur Marco van Schaik pleit er in Dagblad Trouw voor dat woonwijken op termijn overschakelen naar warmtenetten. De warmtepomp ziet hij als een tussenstap, omdat warmtenetten nu eenmaal niet van vandaag op morgen gerealiseerd zijn. ‘Een prikkel tot aanschaf van een warmtepomp heeft echter het risico dat bewoners niet meer bereid zijn om later opnieuw te investeren in aansluiting op een warmtenet. Het is daarom beter om individuele warmtepompen alleen te stimuleren in gebieden waar …Lees meer »
 • Stijgend aantal opleveringsgebreken bij woonhuisinstallaties

  Stijgend aantal opleveringsgebreken bij woonhuisinstallaties

  Vereniging Eigen Huis luidde deze week de noodklok. Volgens de VEH is het aantal opleverfouten met maar liefst 40% gestegen sinds de crisisjaren. Hoewel de belangenvereniging geen gedetailleerd overzicht maakt naar het soort bouwfouten, blijkt uit de aanwezige gegevens dat er ook veelvuldig installatietechnische opleveringsgebreken tussen zitten. Hoog tijd voor de branche om schoon schip te maken, aldus perswoordvoerder Hans André de la Porte. Vereniging Eigen Huis waarschuwde afgelopen week nieuwbouwkopers om bij de oplevering …Lees meer »
 • ING introduceert energierobot om energieverspilling in gebouwen te voorkomen

  ING introduceert energierobot om energieverspilling in gebouwen te voorkomen

  ING introduceert voor haar vastgoedklanten de Energierobot. Deze maakt gebruik van big data, algoritmes en de gegevens van slimme energiemeters van gebouwen en vergelijkt die gegevens continu met een exacte benchmark van het specifieke gebouw. Peter Göbel, Algemeen Directeur ING Real Estate Finance Nederland: “In de praktijk verbruiken veel gebouwen aanzienlijk meer dan op basis van hun energielabel mag worden verwacht. Wij zien het als onze taak eigenaren en gebruikers te helpen hun vastgoed respectievelijk …Lees meer »
 • Opleidingen verduurzaming gebouwde omgeving overgedragen aan de branche

  Opleidingen verduurzaming gebouwde omgeving overgedragen aan de branche

  Sinds 2011 werkt BuildUpSkillsNL aan het versterken van de kennis en vaardigheden van vakmensen die direct betrokken zijn bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Hiervoor zijn de specifieke behoeften en ervaringen van de Nederlandse bouw- en installatiesector in kaart gebracht en omgezet naar praktische adviezen en een handige scholingstool. Gisteren zijn de opleidingen verduurzaming gebouwde omgeving overgedragen aan de branche. Het is nu aan de bedrijven en onderwijsinstellingen zelf om met BuildUpSkills aan de …Lees meer »