• 68.000 bezoekers voor open dag bouw en techniek

  68.000 bezoekers voor open dag bouw en techniek

  Op 130 verschillende locaties kon het publiek tijdens de Dag van de Bouw op 20 mei zien waartoe de bouw in staat is. Voor het eerst deed ook Uneto-VNI mee. Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland verrichtte samen met voorzitter Doekle Terpstra van de brancheorganisatie, Henk Klein Poelhuis van de Aannemersfederatie en Jos Hoonhout van VNConstructeurs de opening bij een groot renovatie- en nieuwbouwproject in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Thema van de dag was ‘baankansen …Lees meer »
 • Orderportefeuille bouw blijft op een hoog niveau

  Orderportefeuille bouw blijft op een hoog niveau

  De werkvoorraad in de utiliteitsbouw is in maart 2017, na een sterke stijging in de voorgaande maanden, iets gedaald. De daling in de utiliteitsbouw moet worden gezien als een correctie op de sterke groei in de eerdere maanden, aldus het Economisch Instituut voor de Bouw. De vooruitzichten voor de utiliteitsbouw zijn nog steeds gunstig. De orderportefeuille blijft op een hoog niveau, en verschillende indicatoren, zoals de huurprijzen van bedrijfspanden en afgegeven vergunningen, wijzen op groei. …Lees meer »
 • Nieuwe sales medewerkers voor Eco Heating Systems

  Nieuwe sales medewerkers voor Eco Heating Systems

  Eco Heating Systems heeft drie nieuwe sales medewerkers in dienst genomen. Kristiaan Ritsema is als commercial sales engineer aanspreekpunt op de binnendienst voor vragen over cv en tapwaterbereiding. Rob Korpel is aangenomen als sales manager rayon zuid. Hij is in de buitendienst bereikbaar voor advies over de toepassingsmogelijkheden van cv- en tapwatersystemen. Cor Hilhorst ten slotte is de nieuwe sales manager rayon west. Hij werkt al jaren in de cv- en tapwaterwereld.Lees meer »
 • Praktijkrichtlijn werken aan bestaande rookgasafvoersystemen gepubliceerd

  Praktijkrichtlijn werken aan bestaande rookgasafvoersystemen gepubliceerd

  Het herziene deel 45 van de serie NPR 3378 Praktijkrichtlijn Gasinstallaties is gepubliceerd. Deel 45 is gericht op het werken aan bestaande rookgasafvoersystemen en gaat met name in op situaties als het vervangen van het verbrandingstoestel, wijziging in de schil van het gebouw en wijziging van de (mechanische) ventilatie. Belangrijk aandachtspunt is het voorkomen van risico’s met koolmonoxide. Deze NPR is van belang voor installateurs, ontwerpers en inspecteurs van verbrandingstoestellen en rookgasafvoersystemen. De titel van …Lees meer »
 • Kwaliteitseisen aan luchttechnische apparaten in bestekdocumenten vastgelegd

  Kwaliteitseisen aan luchttechnische apparaten in bestekdocumenten vastgelegd

  Branchevereniging VLA en het Rijksvastgoedbedrijf hebben de kennis over de prestatie van een goed functionerende binnenluchtinstallatie verzameld in drie handzame bestekdocumenten. De bestekdocumenten behandelen de kwaliteitseisen die aan luchttechnische apparaten worden gesteld: ontwerp, installatie en montage, én onderhoud en beheer van het systeem. Op 15 juni a.s. vindt de officiële presentatie van de bestekdocumenten plaats en zal VLA het eerste exemplaar overhandigen aan Erik van ’t Hof, Sectiehoofd Expertise Centrum Techniek. Ook zal TNO het …Lees meer »
 • InstallateursZaken toont innovatieroute op Installatievakbeurs Hardenberg

  InstallateursZaken toont innovatieroute op Installatievakbeurs Hardenberg

  Beursorganisator evenementenhal Hardenberg, vakblad InstallateursZaken en nieuwswebsite Installatienet.nl zijn voor de aankomende installatievakbeurs Hardenberg een mediapartnerschap overeengekomen. InstallateursZaken zal onder andere zijn naam verbinden aan de innovatieroute op de beurs, een route die langs de meest innovatieve producten op de beurs zal voeren. De route en exposanten zullen uitgebreid opgenomen …Lees meer »
 • Opleidingscentrum voor de koudetechniek breidt aantal cursuslocaties uit

  Opleidingscentrum voor de koudetechniek breidt aantal cursuslocaties uit

  Het opleidingscentrum GOº voor de koudetechniek breidt het aantal cursuslocaties uit. Daarmee komt het centrum onder andere tegemoet aan de vraag vanuit het bedrijfsleven om verletkosten, zoals reistijd en reiskosten naar de cursuslocaties, te beperken. Inmiddels is GOº begonnen met een training F-gassencertificaat categorie 1 in de regio Amersfoort. Vanaf september wordt dat ook mogelijk in Amsterdam. Er is een toenemende vraag naar trainingen voor het F-gassencertificaat. Dit vanwege de opkomst van nieuwe verwarmingstechnieken, zoals …Lees meer »
 • Beele Engineering bouwt complex voor brandveiligheid, waterdichtheid en vluchtveiligheid

  Beele Engineering bouwt complex voor brandveiligheid, waterdichtheid en vluchtveiligheid

  Beele Engineering heeft opdracht gegeven om in Aalten een Center of Excellence te bouwen, waar producten, systemen en oplossingen op het gebied van brandveiligheid, waterdichtheid en vluchtveiligheid het licht zullen gaan zien. Het is een voor Nederlandse begrippen ongekend groot complex waar productie, onderzoek, ontwikkeling, training en kennisoverdracht worden samengebracht. De nieuwbouw vormt een aanvulling op de bestaande productie- en onderzoekcentra van Beele Engineering in Aalten. In totaal gaat het om de ontwikkeling van ca. …Lees meer »
 • Onderzoek en praktijk van energieneutraal bouwen op Nederlands-Vlaams symposium

  Onderzoek en praktijk van energieneutraal bouwen op Nederlands-Vlaams symposium

  Op 24 oktober a.s. organiseert Kennisplatform Energieneutraal Bouwen Pixii het NZEB symposium. Voor het eerst gebeurt dit samen met vereniging DNA in de Bouw. Het symposium heeft als doel wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van energieneutraal bouwen met elkaar te verbinden. Meer dan 200 bouw- en installatieprofessionals verzamelen zich elk jaar op het NZEB symposium om hun ervaringen in energieneutraal bouwen te delen en om de nieuwste trends, technieken en baanbrekend onderzoek te ontdekken. De …Lees meer »
 • Medewerkers De Groot Installatiegroep doen het goed tijdens WorldSkills Netherlands

  Medewerkers De Groot Installatiegroep doen het goed tijdens WorldSkills Netherlands

  Vier medewerkers van De Groot Installatiegroep zijn vorige week tijdens de finale van WorldSkills Netherlands in Den Bosch in de prijzen gevallen. Eén van hen werd Nederlands Kampioen. Er deden in totaal zes werknemers van De Groot mee aan de vakwedstrijden voor mbo’ers, zij combineren allen een BBL-opleiding met het werken in de praktijk. In de categorie Elektrotechnicus Gebouwen werd Erik Klingenberg uit Emmen Nederlands kampioen. Hij werkt als monteur vanuit de vestiging Groningen. Twee …Lees meer »
 • Welke BIM-trends kan de installatiebranche verwachten?

  Welke BIM-trends kan de installatiebranche verwachten?

  BIMmen raakt steeds meer ingeburgerd in de installatiesector. BIM staat voor Building Information Model. Het is een digitaal model van een constructie, dat is opgebouwd uit objecten waaraan informatie is gekoppeld. Welke trends zijn er op dit gebied te verwachten? Softwareontwikkelaar Stabiplan waagt zich aan een voorspelling. Trends zoals Virtual Reality envijf-dimensionale weergave van projecten gaan de werkzaamheden van installateurs, modelleurs en adviseurs beïnvloeden. De softwareontwikkelaar legt uit hoe? Maar houdt een slag om de arm, …Lees meer »
 • Bedrijven en woningen in Heerhugowaard gaan slim warmte en koude uitwisselen

  Bedrijven en woningen in Heerhugowaard gaan slim warmte en koude uitwisselen

   In Heerhugowaard worden bedrijven, instellingen en wooncomplexen met elkaar verbonden door een stelsel van buizen. Hierdoor kan een overschot aan warmte of koude van de één geleverd worden aan een ander. Twee nabijgelegen asfaltwegen worden gebruikt zonne-energie aan te onttrekken in de zomer en koude-energie in de winter. De warmte kan direct worden gebruikt als bron voor de warmtepomp en direct worden geleverd aan afnemers, of kan worden opgeslagen in een WKO. Het idee van …Lees meer »
 • “Maak vlamboogbeveiliging standaard onderdeel van de installatie”

  “Maak vlamboogbeveiliging standaard onderdeel van de installatie”

  In meer dan een kwart van de gevallen is de elektrische installatie de oorzaak van brand in een Nederlandse woning. Door losse contacten, schade aan bekabeling, stekkers of verbindingen, ontstaan vlambogen die leiden tot warmteontwikkeling en uiteindelijk tot brand. Standaard aardlekschakelaars en installatieautomaten schakelen vaak niet af bij vlambogen. Sinds dit jaar wordt dan ook in de NEN1010-norm vlamboogbeveiliging aanbevolen voor elektrische installaties. Uit oogpunt van bescherming van consumenten adviseert powermanagementbedrijf Eaton de installateur om …Lees meer »
 • Duurzaam gemengde startersproject met prestatiecontract voor 20 jaar

  Duurzaam gemengde startersproject met prestatiecontract voor 20 jaar

  Aanstaande vrijdag wordt het nieuwbouwproject ‘de Trip’ in Utrecht officieel geopend door. Het project bestaat uit drie gebouwen met 253 huurappartementen voor starters, bedrijfsruimtes voor creatieve ondernemers, ruimte voor horeca en parkeervoorzieningen. De Trip is het eerste gemengde startersproject in Nederland met het oplevercertificaat ‘Very Good’ van Breeam. Breeam is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Er is een prestatiecontract voor twintig jaar afgesloten met aannemerscombinatie COM4Trip voor de realisatie, het onderhoud …Lees meer »