• Rabobank gaat innovatieprijs Building Holland sponsoren

  Rabobank gaat innovatieprijs Building Holland sponsoren

  Rabobank verbindt zich als partner aan de vakbeurs Building Holland en wordt hoofdsponsor van de Innovation Challenge. De bank en beurs willen innovatie in de bouw-, installatie- en vastgoedsector aanjagen. Met de Rabo Innovation Award wordt aandacht gevraagd voor veelbelovende concepten. Dit jaar zijn er drie prijzen, te weten in de categorieën Digitalisering, Circulariteit en Energietransitie. “De bouwsector staat aan de vooravond van indrukwekkende veranderingen: digitalisering, CO2-reductie, circulariteit, energiebesparing en gezonde gebouwen. Het zijn onderwerpen …Lees meer »
 • Meeste bedrijven in de bouwketen verwachten meer omzet

  Meeste bedrijven in de bouwketen verwachten meer omzet

  Het nieuwe jaar belooft opnieuw goed te worden voor de bouw. De Monitor Bouwketen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) laat weliswaar zien dat de conjunctuurindicatoren voor 2019 iets minder positief zijn dan zes maanden geleden, maar het beeld is nog altijd gunstig. De meeste bedrijven in de bouwketen verwachten meer omzet en een groei van het personeelsbestand. Daarmee is de prognose van de werkgelegenheid in de bouw voor het achtste achtereenvolgende halfjaar …Lees meer »
 • Dertig sociale Nul op de Meter woningen opgeleverd in Leidsche Rijn

  Dertig sociale Nul op de Meter woningen opgeleverd in Leidsche Rijn

  Woningcorporatie Bo-Ex heeft dertig sociale Nul op de Meter eengezinswoningen opgeleverd. Het gaat om huurwoningen in het zuidoosten van Leidsche Rijn. Tot en met 2020 bouwt de Utrechtse corporatie er in totaal 176 eengezinswoningen en 21 appartementen. Een gasaansluiting is er niet, de woningen zijn volledig elektrisch. De bewoners betalen hiervoor een EnergiePrestatieVergoeding (EPV) aan Bo-Ex. Voor dit bedrag garandeert de woningcorporatie het opwekken van voldoende elektriciteit voor een gemiddeld verbruik. Hierbij zullen de woonlasten lager zijn dan normaal het geval is bij een nieuwbouwwoning. Meld je aan voor onze …Lees meer »
 • ‘Techniek is helemaal niet stoffig’ werkt averechts

  ‘Techniek is helemaal niet stoffig’ werkt averechts

  Hoe over techniek geschreven en gesproken wordt, bijvoorbeeld in de voorlichting over technische opleidingen of op de vacaturesite van een technisch bedrijf, is van invloed op hoe jongeren kijken naar techniek en een eigen toekomst daarin. TechniekTalent.nu liet onderzoek doen door taalstrateeg en framingexpert Sarah Gagestein naar welke verhalen er leven over technische opleidingen en de technische sector. In het onderzoek werd gekeken welke invalshoeken veel voorkomen in diverse media, van nieuwsberichten tot online fora …Lees meer »
 • Kamervragen over legionella

  Kamervragen over legionella

  Afgelopen woensdag dook Zembla in de wereld van de legionella. Uit de uitzending bleek dat er nog veel misstanden zijn op het gebied van legionellapreventie. Zo is er onder andere geen landelijk registratiesysteem voor koeltorens, een belangrijke potentiële bron van legionellabesmetting. 50PLUS wil dat minister Van Nieuwenhuizen ervoor zorgt dat er zo snel mogelijk een overzicht komt van alle bestaande koeltorens in Nederland. Dat staat in de Kamervragen die de partij stelt aan de bewindspersoon. …Lees meer »
 • Uneto-VNI werkt mee aan De BNR Techniektour

  Uneto-VNI werkt mee aan De BNR Techniektour

  Voor het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd is techniek onmisbaar. Dat is de kern van De BNR Techniektour, een nieuw radioprogramma dat BNR vanaf donderdag 10 januari wekelijks uitzendt. In elke aflevering is een reportage te horen over technische uitdagingen en hoogstandjes die ervoor zorgen dat …Lees meer »
 • Gebouweigenaren calculeren risico op Legionella in

  Gebouweigenaren calculeren risico op Legionella in

  Het bekende onderzoeksprogramma Zembla dook afgelopen woensdag in de wereld van de Legionella. Tijdens de uitzending kwam duidelijk naar voren dat er nog talloze misstanden zijn op het gebied van legionellapreventie. Installatienet sprak na afloop met Eric van der Blom, vakspecialist Sanitaire Technieken van Uneto-VNI. “Gebouweigenaren denken nog te vaak: ‘waar kom ik mee weg?’” Blom: “Ik vond het een hele gedegen uitzending, die goed in beeld bracht waar de schoen wringt. Een terugkerend thema …Lees meer »
 • Jubilaris Holland Water doneert aan de Stichting Veteranenziekte

  Jubilaris Holland Water doneert aan de Stichting Veteranenziekte

  Holland Water viert haar 15-jarig jubileum met het financieel ondersteunen van de Stichting Veteranenziekte. De stichting ontving vandaag een donatie. Algemeen directeur Leo de Zeeuw overhandigde een cheque van €1.500,- aan Esther Huygen, voorzitter van de stichting.. “Wij blijven de stichting ook de komende jaren ondersteunen.” Holland Water brengt legionella-preventiesysteem op de markt, gebaseerd op koper- en zilverionisatie. Het zogeheten Bifipro® systeem bestrijdt biofilm in waterleidinginstallaties en koeltorens. Door het elimineren van de biofilm kunnen …Lees meer »
 • “Doe meer om Aquathermie mogelijk te maken”

  “Doe meer om Aquathermie mogelijk te maken”

  Amsterdams wethouder Sharon Dijksma schrijft in een brief aan minister Wiebes en de klimaattafels dat het Rijk daarom meer moet doen om Aquathermie mogelijk te maken. ‘Door warmte uit water te winnen, kan Amsterdam voor 60 procent verwarmd worden. Dijkgraaf Gerhard van den Top van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, die samen met wethouder Dijksma de brief schreef, zegt desgevraagd bij BNR dat “het onze inzet is om dit in het Klimaatakkoord te krijgen.” Het …Lees meer »
 • Nieuw kennisevenement over digitalisering bouw- en installatiebranche

  Nieuw kennisevenement over digitalisering bouw- en installatiebranche

  Door onder druk staande marges, het chronische personeelstekort en duurzaamheidseisen moet de Nederlandse bouw- en installatiesector zich revolutionair hervormen. Industrialisatie en digitalisatie stellen de sector in staat de ontwerp-, bouw- en beheerprocessen sneller, foutloos en dus goedkoper in te richten. De Jaarbeurs lanceert daarom BID (Building Industrialization & Digitization); een jaarlijks contentgedreven, kennisintensief event met recente referentieprojecten en de nieuwste en toekomstige ontwikkelingen op dit gebied. Het event vindt plaats op 3 en 4 december …Lees meer »
 • Waarom is de jacht op de legionellabacterie zo ingewikkeld?

  Waarom is de jacht op de legionellabacterie zo ingewikkeld?

  Het televisieprogramma ZEMBLA dook gisteravond in de wereld van de legionellapreventie. Aanleiding hiervoor is het feit dat het 25 februari a.s. precies 20 jaar geleden is dat bezoekers van de Westfriese Flora in Bovenkarspel besmet werden met legionella. De uitbraak veroorzaakte 32 doden, en ruim 200 mensen werden ernstig ziek. Sindsdien zijn de regels voor legionellapreventie aangescherpt, en moeten locaties met een hoog risico op legionella aan strenge eisen voldoen. Toch blijft het aantal ziektegevallen …Lees meer »
 • Zonnepanelen stadhuis Arnhem van fabrikant die ook clusterbommen maakt

  Zonnepanelen stadhuis Arnhem van fabrikant die ook clusterbommen maakt

  Op het stadhuis van Arnhem en het gemeentehuis van Montferland liggen zonnepanelen van een fabrikant die tevens clusterbommen maakt. Dit meldt De Gelderlander. Het gaat om een Zuid-Koreaanse fabrikaat, Nederland heeft in 2013 vaderlandse instellingen verboden om te investeren in bedrijven die clustermunitie maken. Daar ziet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op toe. Die hanteert een zogeheten uitsluitingslijst waarop bedrijven staan die deze munitie produceren. De gemeenten Montferland en Arnhem wisten niet dat de fabrikant …Lees meer »
 • Energietransitie zorgt voor duizenden extra banen in sector

  Energietransitie zorgt voor duizenden extra banen in sector

  In 2017 waren er in Nederland 54 duizend voltijdbanen in hernieuwbare energie en energiebesparing. In 2008 waren dit er nog 35 duizend. In de installatiesector zijn er sindsdien duizenden banen bijgekomen. Dit blijkt uit onderzoek dat het CBS vandaag publiceert. Verreweg de meeste werkgelegenheid in hernieuwbare energie en energiebesparing komt voort uit investeringen. De realisatie hiervan was in 2017 goed voor 51 duizend voltijdbanen. Binnen de investeringen in hernieuwbare energie heeft een verschuiving plaatsgevonden van …Lees meer »
 • Klassen voor luchtdichtheid luchtkanalen gaan veranderen

  Klassen voor luchtdichtheid luchtkanalen gaan veranderen

  Er zijn verschillende wijzigingen op komst voor luchtkanalen. Centraal staan nieuwe eisen aan materialen en de dichtheid van luchtkanalen, op basis van de nieuwe ATC-klassen conform NEN EN 16798 deel 3. Veel fabrikanten werken toe naar duidelijke specificaties om zodoende een CE-markering van luchtkanalen mogelijk te maken. De branche is nu bekend met de luchtdichtheidsklassen A, B, C en D. Dat gaat veranderen. Van letters moeten worden overgeschakeld naar cijfers met daaraan voorafgaand de indicatie …Lees meer »