• Spiksplinternieuwe ketel vervangen door warmtepomp

  Spiksplinternieuwe ketel vervangen door warmtepomp

  Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om nieuwbouwwijken niet meer te voorzien van een gasaansluiting. Daarmee sneuvelt ook de cv-ketel in dit soort projecten. Een stukje duurzaamheid wordt zo ‘van bovenaf opgelegd’. De Boekelose familie Slettenhaar maakte het omgekeerde mee. De familie betrok een nieuwbouwwijk waar de woningen nog wel van een gasaansluiting waren voorzien. De nieuwe eigenaar liet de cv-ketel en gasaansluitingen direct verwijderen en een warmtepomp installeren. De eigenaar heeft nog geprobeerd voordeliger uit …Lees meer »
 • Italiaanse specialist in rookgasafvoer zoekt internationale groei

  Italiaanse specialist in rookgasafvoer zoekt internationale groei

  M&G Group maakt bekend dat Stabile S.p.A., gevestigd in Gorla Minore (Italië), vanaf 1 augustus 2017 tot M&G Group is toegetreden. Stabile, een familiebedrijf, heeft 35 medewerkers in dienst en is een distributeur met een sterke merknaam in de Italiaanse rookgasafvoermarkt. Giampiero Stabile, algemeen directeur van Stabile: “Onze internationale groeiambities zijn alleen mogelijk met de steun van een marktleider. Wij zijn dan ook erg verheugd dat we bij de M&G familie aansluiten.”  Lees meer »
 • Anticiperen op veranderingen in het bouwproces

  Anticiperen op veranderingen in het bouwproces

  De rol van installatiebedrijven in het bouwproces verandert. Geïntegreerde contracten, nieuwe aanbestedingsvormen, andere inkoopregels en integrale samenwerkingsvormen stellen nieuwe eisen aan de bedrijfsvoering. De focus verschuift van techniek en prijs naar processturing en het gunnen op waarde. Kaderfunctionarissen van technische installatiebedrijven zullen hierop moeten inspelen. De eendaagse workshop Veranderend bouwproces/EMVI helpt kaderfunctionarissen van technische installatiebedrijven die zowel in de nieuwbouw als in de renovatiebouw actief zijn, om zo effectief mogelijk te anticiperen op veranderingen in aanbesteding, gunning en voorbereiding van bouwprojecten. In de workshop  bespreekt u welke kansen de veranderende …Lees meer »
 • Fabrikanten moeten inspelen op nieuwe Ecodesign eisen

  Fabrikanten moeten inspelen op nieuwe Ecodesign eisen

  Om klimaatdoelstellingen te halen, heeft de Europese Unie regelgeving (Ecodesign) ontwikkeld om energiegebruik in gebouwen te verminderen. Sinds september 2015 gelden minimale eisen aan de seizoensgebonden energie-efficiëntie voor verwarmingsapparatuur, inclusief warmtepompen tot 400 kW. Per 26 september a.s. worden er nieuwe, hogere eisen gesteld. Fabrikant Carrier laat weten dat al haar warmtepompen aan de vernieuwde Ecodesign eisen voldoen. De onderstaande tabel geeft de nieuwe eisen aan de seizoensgebonden energie-efficiëntie van ruimteverwarming ηs verwarming (primaire energie) …Lees meer »
 • Oud-minister Cramer opent internationaal symposium over sanitatie

  Oud-minister Cramer opent internationaal symposium over sanitatie

  Op 23 augustus a.s. opent oud-minister prof.dr. Cramer, het internationaal symposium ‘Water Supply and Drainage for Buildings’ in Haarlem. Cramer was als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer nauw betrokken bij veilige leidingwaterinstallaties. Het in augustus 2007 door de installatiesector aan haar aangeboden actieplan leidde tot een brief van Cramer aan de Tweede kamer waarin zij haar zorg uitsprak over de kennis van installateurs op het vlak van voorschriften en richtlijn. Het symposium heeft …Lees meer »
 • Klant weigert te betalen: terecht of onterecht?

  Klant weigert te betalen: terecht of onterecht?

  Iedereen krijgt er wel eens mee te maken; klanten die niet willen betalen. Zo ook Gaby Huijsmans, eigenaresse van een installatiebedrijf. Zij legde op LinkedIn het volgende probleem voor: “Je wordt gevraagd om te kijken naar een storing in een installatie. Na onderzoek van ongeveer 1,5 uur blijkt een onderdeel …Lees meer »
 • Sanitaire Techniekendag

  Sanitaire Techniekendag

  Bent u op de hoogte van de ontwikkelingen die spelen op het sanitaire vakgebied, waaronder kwaliteitsborging, leidingwaterinstallaties, gebouwriolering, energie, maar ook recente wijzigingen op het gebied van wet- en regelgeving? Op de Sanitaire Techniekendag van UNETO-VNI op 20 september brengen specialisten u op de hoogte van de laatste stand van zaken van alle belangrijke onderwerpen op het gebied van sanitaire technieken. Onderwerpen Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: Wat betekent de wet kwaliteitsborging …Lees meer »
 • Klussers kiezen massaal voor duurzaam

  Klussers kiezen massaal voor duurzaam

  Groothandels en fabrikanten bevestigen het. Er worden minder radiatoren verkocht in Nederland dan dezelfde periode vorig jaar. En dat is interessant want dit is niet alleen een keerpunt maar ook opvallend positief omdat er in de algemene zin wel goede resultaten geboekt worden door het toeleverend kanaal voor bouwend en klussend Nederland. Het blijkt dat er grote verschuivingen plaats vinden in de afzet van het type product dat zijn weg vind richting de consument. Omzet …Lees meer »
 • Materialenpaspoort komt stap dichterbij

  Materialenpaspoort komt stap dichterbij

  Vanwege de inmiddels flinke ervaring met circulair bouwen technisch dienstverlener en bouwkundig aannemer VolkerWessels gevraagd bij te dragen aan de operationele definiëring van het begrip circulariteit van het Madaster materialenpaspoort. Een materialenpaspoort van een bouwwerk maakt inzichtelijk welke materialen bij de bouw zijn gebruikt en hoe ze zijn verwerkt. Dat maakt het hergebruiken en terugwinnen van materialen bij de sloop of demontage veel eenvoudiger en geeft bouwwerken meer waarde. Nationale standaard De methodiek van de …Lees meer »
 • Badkamertrends

  Badkamertrends

  De herfst van 2017 wordt een seizoen met badkamers vol kleuren, natuurlijke materialen en een uitgebreid gamma aan accessoires, wat samen gegarandeerd welzijn en optimale functionaliteit biedt. De accessoires en armaturen zijn perfect op elkaar afgestemd en vormen een coherent geheel met luxueuze afwerking. Niet alleen de esthetische kant is belangrijk. Dagelijks onderzoeken de grote merken uit de sector de kranen en het water dat eruit komt, om een optimale veiligheid te kunnen garanderen. De controle …Lees meer »
 • Fabrikant in de prijzen met Tour-sponsoring

  Fabrikant in de prijzen met Tour-sponsoring

  De internationale ambitie van Renson – specialist in ventilatie, zonwering en terrasoverkappingen – uit zich ook in het partnership met Team Sunweb, een Duits team met sterk internationale inslag die het nu ook in de wereldwijd meest geroemde wielerwedstrijd van het jaar meer dan waar maakte. Renson kijkt dus tevreden terug op een succesvolle Tour. Tom Dumoulin “We zijn als partner van Team Sunweb bijzonder fier op wat de ploeg presteerde in de afgelopen Tour …Lees meer »
 • Herziene NEN 6090 voor bepaling vuurbelasting gepubliceerd

  Herziene NEN 6090 voor bepaling vuurbelasting gepubliceerd

  NEN heeft de herziene norm NEN 6090 ‘Bepaling van de vuurbelasting’ gepubliceerd. De norm is herzien omdat de vorige versie uit 2006 verouderd was en door nieuwe ontwikkelingen niet genoeg informatie meer bood. Belangrijkste wijziging is dat er nu onderscheid wordt gemaakt tussen permanente vuurbelasting en variabele vuurbelasting. Methode NEN 6090 geeft voorts een methode voor de experimentele bepaling van de netto-verbrandingswaarde van materialen. Indien wordt afgezien van deze bepaling, kunnen ook de waarden worden …Lees meer »
 • Branchevereniging in zee met bedrijfswagenspecialist

  Branchevereniging in zee met bedrijfswagenspecialist

  Onlangs ondertekenden Theo Daanen, algemeen directeur van Sortimo Nederland, en Erik van Engelen, directeur van Uneto-VNI, een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee werd het officiële startschot gegeven van een nauw partnership tussen beide partijen. Voortaan genieten de leden van ondernemersorganisatie Uneto-VNI een forse korting wanneer ze de inrichting van hun bedrijfswagen aanschaffen via Sortimo, specialist in de inbouw op maat van bedrijfswageninrichtingen. Blij Uneto-VNI, ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, gaat prat op de kwaliteit, service …Lees meer »
 • Lek in beveiliging zonnepanelen

  Lek in beveiliging zonnepanelen

  Het beveiligingsbedrijf ITsec waarschuwt dat de beveiliging van zonnepanelen mankementen vertoont, schrijft de Volkskrant vandaag. Door een lek in de beveiliging loopt de stroomvoorziening in Europa gevaar. Het lek zou zitten in de omvormers. Kwaadwillenden zouden deze eenvoudig kunnen uitschakelen. In een worst case scenario kan op een zonnige dag het stroomgebruik van miljoenen huishoudens wegvallen. Volgens de Volkskrant onderkennen de stroombedrijven het gevaar niet, maar erkennen onafhankelijke deskundigen wel het risico.  Het ministerie van …Lees meer »