• Veel subsidieaanvragen voor duurzame energie in de afgelopen maand

  Veel subsidieaanvragen voor duurzame energie in de afgelopen maand

  In de maand november is er binnen de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor 8 miljoen euro subsidie aangevraagd. Daarmee is het de een na beste maand van 2017. Dit meldt Solar Magazine op haar website. Bij zowel particulieren als zakelijke aanvragers zijn warmtepompen nog altijd veruit het populairst. Zonneboilers staan op de derde plek. De beste maand blijft juni, waarin voor een recordbedrag van 11,9 miljoen euro subsidie werd aangevraagd. Ondanks de goede maand …Lees meer »
 • Installatie Vakbeurs en Elektro Vakbeurs vinden volgend jaar gelijktijdig plaats

  Installatie Vakbeurs en Elektro Vakbeurs vinden volgend jaar gelijktijdig plaats

  In 2018 vindt Installatie Vakbeurs en Elektro Vakbeurs gelijktijdig plaats in Evenementenhal Hardenberg. Door de twee vakbeurzen te combineren kan zowel de E- als W-installateur alles onder één dak vinden. De eerste combi-editie vindt plaats op 11, 12 en 13 september 2018. Het vernieuwde beursconcept werd deze week gepresenteerd tijdens Elektro Vakbeurs 2017. “Door de groei van het aantal totaalinstallateurs en de toename van afhankelijke systemen binnen de installatiebranche, neemt het onderscheid tussen E-installatie en …Lees meer »
 • 55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig in de bouw

  55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig in de bouw

  In de periode 2018-2022 zijn 55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig in de uitvoerende bouw. Het zwaartepunt van de vraag ligt in de komende twee jaar, terwijl de instroom slechts geleidelijk op gang komt. De spanning op de bouwarbeidsmarkt zal hierdoor in 2018 en 2019 nog verder oplopen. Vanaf 2020 komt de bouwarbeidsmarkt in rustiger vaarwater. Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de studie ‘Trends op de bouwarbeidsmarkt 2017-2022’. De bouwarbeidsmarkt maakt turbulente tijden mee. Na zes jaar van crisis en een enorm verlies aan arbeidsplaatsen, is binnen …Lees meer »
 • Nominaties VSK Awards 2018 bekend

  Nominaties VSK Awards 2018 bekend

  De nominaties voor de VSK Awards 2018 zijn bekendgemaakt. De prijzen worden dinsdag 6 februari op de vakbeurs VSK uitgereikt. De jury heeft 75 inzendingen beoordeeld. Dit heeft uiteindelijk twaalf nominaties opgeleverd in vier categorieën. Tot 3 februari kan er door het publiek van de tweejaarlijkse vakbeurs op VSK.nl gestemd worden voor de publieksprijs. De jury constateert dat de installatiebranche op alle fronten volop in ontwikkeling is. De energietransitie en de uitdagende, veranderende rol van …Lees meer »
 • Oproep aan minister Wiebes: ‘Handhaaf salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023’

  Oproep aan minister Wiebes: ‘Handhaaf salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023’

  Zo’n 20 maatschappelijke organisaties vragen in een brief minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om de populaire salderingsregeling voor zonne-energie te handhaven tot tenminste 2023. Het huidige kabinet lijkt van plan om de regeling al in 2020 te beëindigen en brengt daarmee volgens onder andere Uneto-VNI, Natuur & Milieu, Aedes, Consumentenbond, Woonbond, VNG, meer dan honderd lokale energiecoöperaties en Bouwend Nederland de groei van zonne-energie én de energietransitie in gevaar. Bijna een half miljoen …Lees meer »
 • Orderportefeuille in de bouw blijft stijgen

  Orderportefeuille in de bouw blijft stijgen

  De orderportefeuille in de bouw is in oktober weer gestegen. In de woningbouw steeg deze het hardst naar 10,6 maanden. Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van november 2017 van het Economisch Instituut voor de Bouw. Ruim vier op de tien bouwbedrijven gaven aan stagnatie in onderhanden werk …Lees meer »
 • Nieuwe technische installaties voor Anne Frank huis

  Nieuwe technische installaties voor Anne Frank huis

  Het Anne Frank Huis in Amsterdam wordt momenteel voorzien van nieuwe technische installaties. Die moeten ervoor zorgen dat het klimaat in de dagboekzaal en het depot van het museum straks voldoen aan de allerhoogste eisen om de kwaliteit van de museumstukken langdurig te kunnen borgen. De uitgebreide projectbeschrijving is te lezen op detechniekachternederland.nl. Het is een bijzonder project en niet alleen omdat het een historische locatie betreft waar mensen uit de hele wereld op afkomen. …Lees meer »
 • Elektrolassen voor PE-leidingen wordt eerder herzien

  Elektrolassen voor PE-leidingen wordt eerder herzien

  In 2018 wordt de NTA 8828 herzien. Deze Nederlandse Technische Afspraak bevat uniforme afspraken voor het maken van elektrolasverbindingen in PE-leidingen voor gas en drinkwater. Bij het intensief gebruiken van NTA 8828 waren er enkele onduidelijkheden en verbeterwensen naar boven gekomen. Daarom is besloten deze NTA een jaar eerder dan gebruikelijke te herzien. Op basis van NTA 8828 is door de betrokken partijen gewerkt aan een certificeringsschema voor lassers en ook voor lastoezichthouders. Intussen zijn …Lees meer »
 • Norm brandveiligheid rookgasafvoersystemen gepubliceerd

  Norm brandveiligheid rookgasafvoersystemen gepubliceerd

  De norm NEN 6062 voor brandveiligheid rookgasafvoersystemen is gepubliceerd. Hierin wordt de bepalingsmethode beschreven waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) wordt bepaald. Deze norm is van belang voor fabrikanten en leveranciers, installateurs, ontwerpers en inspecteurs van verbrandingstoestellen en rookgasafvoersystemen. NEN 6062 ‘Bepaling van de brandveiligheid van rookgasafvoervoorzieningen – Algemeen’ is onderdeel van het normenpakket waarnaar het Bouwbesluit:2012 verwijst. De wijzigingen in deze nieuwe uitgave hebben te maken met: •             de veegvastheid; •             de eisen aan …Lees meer »
 • ‘BENG per 1 januari 2020 verplicht voor alle nieuwe gebouwen’

  ‘BENG per 1 januari 2020 verplicht voor alle nieuwe gebouwen’

  Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat op de bouwaanvragen voor alle nieuwe gebouwen die vanaf 1 januari 2020 worden ingediend, de BENG-eisen van toepassing zullen zijn. ‘De haalbaarheid van de betreffende eisen wordt getoetst via de kostenoptimaliteitsstudie, waarna de definitieve BENG-eisen in de loop van 2018 vastgesteld worden. Tevens komt dan de nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie beschikbaar. Hier kan de markt vanaf dat moment mee …Lees meer »
 • ROC organiseert symposium over Smart Buildings en onderwijs

  ROC organiseert symposium over Smart Buildings en onderwijs

  In 2016 startte Het Graafschap College in Ulft met een nieuwe opleiding waarin installatietechniek en bouwkunde werden samengevoegd. Tijdens de leergang ‘Smart Building’ verdiepen de ROC-studenten zich onder andere in allerlei ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zoals Nul op de Meter-concepten, energiebesparende systemen en innovatieve meet- en regeltechniek. Het Graafschap College is naar eigen zeggen de enige ROC die een dergelijke opleiding aanbiedt in Nederland. Op 30 januari organiseert de school in samenwerking  met …Lees meer »
 • Duitse fabrikant tekent voor recordomzet zonnepanelen en energiesystemen

  Duitse fabrikant tekent voor recordomzet zonnepanelen en energiesystemen

  Solarwatt, leverancier van zonnepanelen en energiesystemen, kijkt terug op een succesvol 2017. In de Benelux was sprake van een recordomzetstijging voor wat betreft zonnepanelen. Die groei betrof zowel de consumentenmarkt als het professionele segment. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven, woningbouwverenigingen, scholen en vastgoedeigenaren blijken steeds vaker voor zonne-energie te kiezen. De Duitse fabrikant ziet dat de voorkeur daarbij steeds meer uitgaat naar glas-glas-panelen. De glas-glasmodules zijn nu goed voor tachtig procent van haar wereldwijde …Lees meer »
 • Vernieuwde website van Vasco

  Vernieuwde website van Vasco

  Vasco, fabrikant van radiatoren, ventilatie, vloerverwarming en koeling, heeft haar nieuwe website voorzien van tools die het selecteren van producten en diensten door eindklanten en installateurs aantrekkelijk maakt. Zo is er de Vasco Product Configurator voor radiatoren. Hiermee berekenen particulieren en professionals zelf hun Vasco-radiatoren op basis van parameters zoals de woonoppervlakte, isolatiegraad en leeftijd van de woning. De Vasco Product Configurator selecteert de radiatoren die de gevraagde warmteafgifte leveren. Deze kunnen vervolgens verder worden …Lees meer »
 • Installateur mogelijk vrijuit in zaak CO-dode

  Installateur mogelijk vrijuit in zaak CO-dode

  Het meisje kon ternauwernood gered worden, de moeder niet. Toen Stephane Tolebecq (38) op Kerstavond 2010 thuiskwam, hoorde hij zijn dochter Iris wenen. Hij trok gelijk een sprintje naar de voordeur en zag Iris liggen. Ze maakte vreemde bewegingen. Zijn vrouw Patricia (36) reageerde niet meer toen hij haar riep. Ze was overleden. Moeder en dochter bleken een CO-vergiftiging te hebben opgelopen. In eerste instantie achtte de rechter het bewezen dat de verwarmingsinstallateur fouten had …Lees meer »