• Man die zich voordeed als verwarmingsmonteur aangehouden

  Man die zich voordeed als verwarmingsmonteur aangehouden

  Vanochtend hebben politiemensen een 28-jarige man aangehouden voor oplichting. Hij deed zich voor als verwarmingsmonteur of conciërge en lichtte oudere dames op. Dit deed hij al sinds januari van dit jaar. De ene keer overtuigde hij de bewoners van een lekkage in hun keuken en was hij de verwarmingsmonteur, de andere keer speelde hij voor conciërge. Met zijn zekere voorkomen en overtuigende verhaal maakte hij misbruik van de goedgelovigheid van de ouderen, en lukte het …Lees meer »
 • Passiefhuis wint ontwerpprijs van jubilerende specialist in elektrische vloerverwarming

  Passiefhuis wint ontwerpprijs van jubilerende specialist in elektrische vloerverwarming

  Ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan organiseerde Speedheat Nederland vorig jaar een ontwerpwedstrijd voor architecten. Het ontwerp mocht fictief, maar moest wel realistisch zijn. Bovendien moest er een rol zijn weggelegd voor de elektrische verwarming van het jubilerende bedrijf. Het winnende ontwerp is een passief huis met rieten kap geworden van architect Wolter Heijligers van DSH Architecten, dat oorspronkelijk een warmtepomp zou krijgen. Dit ‘Passiefhuis’ verbruikt jaarlijks niet meer dan 15 kWh/m² voor ruimteverwarming. Uiteindelijk …Lees meer »
 • Duurzame nieuwbouw Europees Octrooibureau bereikt hoogste punt

  Duurzame nieuwbouw Europees Octrooibureau bereikt hoogste punt

  Het nieuwe gebouw voor het Europees Octrooibureau (EOB) heeft het hoogste punt van 107 meter bereikt. Het kantoorgebouw heeft een lengte van 150 meter en een breedte van slechts 12,6 meter, exclusief de glazen voorzetgevels. De totale oppervlakte is hiermee ruim 80.000 m2. Het is een van de grootste nieuwbouwprojecten in Nederland. De toegepaste installatietechniek heeft een duurzaam karakter. Een dubbele gevel, op 8 meter afstand van de eigenlijke gevel, creëert een open atrium met natuurlijke, duurzame ventilatie. Naast dit duurzaam gebruik van de lucht tussen de twee gevels voor …Lees meer »
 • Unilever heeft hoge BREEAM-ambities met nieuwe innovatiefaciliteit

  Unilever heeft hoge BREEAM-ambities met nieuwe innovatiefaciliteit

  DWA gaat het ontwerp van de technische installaties verzorgen van het nieuwe Global Foods Innovation Centre dat Unilever op de campus van de Universiteit van Wageningen laat bouwen. Het pand met hoge BREEAM-ambities sluit aan op de circulaire economie en opent naar verwachting medio 2019 haar deuren. Het betreft een moderne faciliteit voor gezonde en duurzame voedingsinnovaties. Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis neemt het projectmanagement voor haar rekening. Het Global Foods Innovation Centre van 18.000 m2 …Lees meer »
 • Complicaties met sanitaire installaties hoofdthema internationaal sanitaircongres

  Complicaties met sanitaire installaties hoofdthema internationaal sanitaircongres

  Van 23 tot en met 25 augustus komen deskundigen uit de hele wereld samen in Haarlem op het 43e symposium ‘Water Supply and Drainage’. Doel van dit congres is het uitwisselen van kennis over de gevolgen van een ander gebruik van de hedendaagse voorzieningen en de toepassing van nieuwe sanitatieconcepten. Het congres omvat 40 lezingen en ongeveer 15 posterpresentaties. Door klimaatverandering komt de beschikbaarheid en kwaliteit van (drink)water wereldwijd onder druk te staan. Er ontstaan …Lees meer »
 • Eerste Europese EPB-normen gepubliceerd

  Eerste Europese EPB-normen gepubliceerd

  De EPB normen zijn een update van de eerdere serie. Ze zijn aangepast om beter aan te sluiten bij bijna energie-neutrale gebouwen. Voor een aantal onderdelen, zoals verwarming, verlichting en koeling, geven ze een precieze methode om uit te rekenen hoeveel energie er wordt gebruikt onder gestandaardiseerde omstandigheden. Dit is …Lees meer »
 • Installateur failliet, geen energieneutrale installatie

  Installateur failliet, geen energieneutrale installatie

  Acht gezinnen die hun woning energieneutraal wilden laten maken door installatiebedrijf ’Nederland Kiest Groen BV’, moeten toch op gas en stroom blijven stoken. Het Duivense bedrijf is failliet verklaard zonder maar één warmtepomp te hebben geleverd, meldt Omroep Gelderland op haar website. De gedupeerden betaalden tussen de 5 en 12.000 euro voor hun groene installatie. Ze dachten daarmee hun energierekening naar nul te kunnen brengen. De verwachting is dat zich de nog meer gedupeerden bij …Lees meer »
 • Rekening houden met hotspots voor legionella

  Rekening houden met hotspots voor legionella

  Viega heeft de nieuwe CUR-Aanbeveling 120:2017, waarin wordt ingegaan op legionellaveilige gebouwen, verwelkomd. In de aanbeveling wordt gesproken over koude en warme zones in woningen alsmede over het door Viega aanbevolen doorstromend installeren. De aanbeveling is een instrument om ervoor te zorgen dat in de ontwerpfase rekening wordt gehouden met hotspots voor legionella en dient als handvat voor iedereen die met drinkwaterinstallaties in gebouwen te maken heeft. Het ontwerp, de uitwerking en realisatie van installaties …Lees meer »
 • CO2-arme koeling voor mediapark

  CO2-arme koeling voor mediapark

  Vandaag tekenden duurzame-energieleverancier Ennatuurlijk en mediatechnologiebedrijf NEP The Netherlands de overeenkomst voor het leveren van CO2-arme koude aan NEP op het Media Park. Hiermee hebben beide partijen het startschot gegeven voor een duurzamer energiegebruik van het mediahart van Nederland en de gemeente Hilversum in het algemeen. Met de ondertekening van de leveringsovereenkomst verzekeren Ennatuurlijk en NEP het gebruik van CO2-arme koude voor de koeling van het datahotel van NEP op het Media Park; het Tier …Lees meer »
 • “De wil om beter samen te werken in de branche is er”

  “De wil om beter samen te werken in de branche is er”

  Woensdag 21 juni organiseerde Uneto-VNI het congres ‘Samenwerken in de sector’. Bijna 100 deelnemers gingen in gesprek over de vraag hoe installatiebedrijven meer en beter kunnen samenwerken met partners in de keten en opdrachtgevers. De middag leverde een agenda op voor verbetering van de samenwerking en een financieel gezondere bedrijfstak. Met het congres wil de branchevereniging een bijdrage leveren aan een verdere concretisering van de ‘Marktvisie’. Dit is een project waarin onder meer Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, …Lees meer »
 • Jonge vakmensen achter Concert at Sea als inspiratiebron

  Jonge vakmensen achter Concert at Sea als inspiratiebron

  Eind juni volgt het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB) op Concert at Sea de technici achter het populaire muziekfestival. Met vlogs brengt OTIB vooral jonge techneuten van verschillende technische bedrijven in beeld, die zowel bij de voorbereiding als op het festival zelf actief zijn. Doel van de vlogs is het enthousiasmeren van jongeren voor techniek. Concert at Sea, dat zo’n 40.000 bezoekers per dag trekt, vindt op 30 juni en 1 juli …Lees meer »
 • Verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoning vervalt

  Verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoning vervalt

  De wettelijke verplichting om nieuwbouwwoningen aan te laten sluiten op het gasnet komt te vervallen. Hiermee neemt het kabinet een belangrijk stap in het terugdringen van de CO2-uitstoot.  Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, heeft hiervoor vandaag een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd. Minister Kamp: “In de Energieagenda heeft het kabinet aangegeven dat in 2050 de CO2-uitstoot naar bijna nul moet zijn teruggebracht. Om dat te bereiken, moeten we ook van het aardgas af. …Lees meer »
 • Bedrijven hebben moeite juiste opleiding voor hun technische medewerkers te vinden

  Bedrijven hebben moeite juiste opleiding voor hun technische medewerkers te vinden

  Bedrijven hebben behoefte om technici bij te scholen, maar HR-medewerkers tasten geregeld in het duister als zij een opleiding moeten selecteren voor technisch personeel. Bijna een kwart geeft aan hier moeite mee te hebben (24%). Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. 1.164 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. …Lees meer »
 • Papierfabriek gaat warmte voor productie en huizen van 6 km diepte halen

  Papierfabriek gaat warmte voor productie en huizen van 6 km diepte halen

  Parenco in Renkum wil ultradiepe geothermie inzetten om warmte op te wekken voor haar productieproces van papier en om duizenden huishoudens te voorzien van warmte. De fabriek gebruikt stoom van 180 graden Celsius voor haar productieproces. Om duurzaam aan zo veel warmte te komen, moet tot 6 kilometer in de grond worden geboord. Het project in Renkum is één van de 7 consortia die deze week met het Ministerie van Economische Zaken de Green Deal …Lees meer »