Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 98 seconden

Gebruikersplatform Bodemenergie organiseert dit voorjaar twee workshops. Tijdens de eerste workshop vertellen specialisten over het belang van samenwerking voor WKO-optimalisatie. De tweede workshop laat deelnemers kennismaken met de kansen die datacenters bieden voor een duurzame energievoorziening met WKO’s. De workshops vinden respectievelijk plaats op 10 mei bij het Radboudumc in Nijmegen en op 17 mei bij ICT-bedrijf Schuberg Philis in Schiphol-Rijk.

WKO op campussen, kantorenparken of bedrijventerreinen

Tijdens de eerste workshop zijn ervaringsdeskundigen aanwezig van projecten op de Radboud Universiteit, de Universiteit van Utrecht, de TU Eindhoven en NS Stations. De vier specialisten vertellen welke maatregelen zij nemen om de systemen te verbeteren, maar vooral welke samenwerking nodig is om een WKO te optimaliseren op campussen, kantorenparken en bedrijventerreinen. Gebruikersplatform Bodemenergie hoort bij deze bijeenkomst ook graag de ideeën van deelnemers over WKO-optimalisatie tijdens een discussieronde. Verder mogen deelnemers een kijkje nemen in de technische ruimte van het Radboudumc.

Kansen voor duurzame energievoorziening bij datacenters

ICT-bedrijf Schuberg Philis integreerde in 2009 een WKO-systeem in het koelsysteem van hun datacenter op Schiphol-Rijk. Het bedrijf bespaart nu bijna 90% energie. Arjan Westerhoff van Schuberg Philis legt op woensdag 17 mei uit hoe zij dat deden bij de workshop ‘Bodemenergie bij datacenters? Kansen voor een duurzame energievoorziening’. Tijdens deze workshop komt ook aan bod hoe je afzonderlijke installatiecomponenten – zoals de WKO, de pompen en het leidingwerk – zo afstemt dat een integrale oplossing ontstaat. Datacenters zoals die van Schuberg Philis bieden meer kansen voor duurzame energievoorziening, bijvoorbeeld door energie uit datacenters te hergebruiken. Hans Schelvis van het ICT-bedrijf Equinix vertelt op 17 mei eveneens hoe dit in zijn werk gaat en hoe zij dit hebben gerealiseerd bij de Universiteit van Amsterdam.

Kosteloos voor leden

Leden van Gebruikersplatform Bodemenergie kunnen gratis deelnemen aan deze workshops, niet-leden betalen een bijdrage van €150,–. Beide workshop starten om 12.30 uur met koffie, thee en broodjes, het programma zelf begint om 13.00 uur en duurt tot 17.30 uur. Op de website www.gebruikersplatformbodemenergie.nl is te bekijken welke specialisten op het programma staan.